S-ledamöter reserverar sig mot nya migrationslagen

Flera av Socialdemokraternas riksdagsledamöter har reserverat sig mot regeringens förslag till ny migrationslag, rapporterar Sveriges radio . Lagförslaget innebär att tidsbegränsade uppehållstillstånd blir huvudregel och försörjningskrav för att återförenas med anhöriga skärps.

En av kritikerna är Thomas Hammarberg. Han menar att förslaget, med, leder åt fel håll och säger till Sveriges radio att läget är olyckligt.

– Och det sätter också ett väldigt dåligt exempel internationellt, säger Hammarberg, som har varit Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter.

S-ledamoten Elin Lundgren skriver:

”Att reservera mig i riksdagsgruppen är inget som jag gör lättvindigt, men för mig finns i den här frågan inget annat sätt.”

Och Magnus Manhammar anser att förslaget strider mot Socialdemokraternas egna kongressbeslut från 2017 om att Sveriges migrationspolitik inte väsentligt ska skilja sig från andra EU-länders. Med förslaget kommer Sverige att ha en betydligt sämre lagstiftning menar Manhammar.

Men Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Annelie Karlsson, håller inte med.

– Däremot är det ju så att vi går mot en mer restriktiv migrationspolitik, och jag har respekt för att det finns de som inte gillar den riktningen som det har tagit, säger hon till Sveriges radio.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV