Skarp kritik från LO mot Arbetsmiljöverket

LO:s högsta ledning kallar Arbetsmiljöverkets omfattande förslag till förändrade arbetsmiljöföreskrifter ett ”totalt haveri” i en debattartikel i Svenska dagbladet:

”Vårt förtroende för Arbetsmiljöverket är i dag till stor del förbrukat. Nu måste det här förslaget på ett nytt regelverk skrotas och arbetet börja om från början.”

Förslaget bygger på ett arbete som inleddes 2016 och LO kritiserar såväl dess tillkomst som innehållet. Allvarligast är att skyddet för arbetstagarna försämras, anser Susanna Gideonsson, ordförande, Therese Guovelin, förste vice ordförande, Lisa Bengtsson, andre vice ordförande och Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO.

”Vi menar inte att dagens regelverk är perfekt. Det kan finnas skäl för en översyn men då måste det vara tydligt vad som ska uppnås i sak, bortom att bara rent allmänt vilja ’förenkla’ och göra om strukturen. Det finns exempelvis en stor obalans vad gäller jämställdhet. Överlag är kvinnodominerade arbetsmiljöer mindre reglerade än traditionellt mansdominerade, och skyddet för arbetstagarna i dessa branscher är sämre. Det är skrämmande att arbetarkvinnors medellivslängd faktiskt minskar i Sverige i dag till skillnad av resten av befolkningen. Samtidigt ska alla jobba längre, vilket inte kommer att fungera i branscher där många inte ens i dag orkar jobba ett helt arbetsliv.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV