Spanien blir första land i världen där mammor och pappor får lika rätt till hälften av föräldraledigheten utan att delar av tiden är utbytbar. Dessutom ersätts ledigheten med 100 procent, till skillnad mot 80 procent i Sverige.
De nya reglerna, som innebär att pappor har exklusiv rätt till 16 veckors betald föräldraledighet, precis samma antal som nyblivna mödrar, gäller från den 1 januari 2021. Beslutet fattades av landets vänsterregering den 1 mars 2019.
Finansminister María Jesús Montero kommenterar reformen som ”en historisk åtgärd, som återspeglar regeringens engagemang för jämställdspolitiken”. Och jämställdhetsministern Irene Montero menar att det är en absolut nödvändig åtgärd för att övervinna klyftan mellan könen när det kommer till omsorg om barnen och hemarbete.
Den kritik som framkommit handlar om att efter de första sex veckorna, som måste tas ut samtidigt och i samband med födseln, kan resterande tio veckor tas ut som hela dagar eller halvdagar enligt överenskommelse med arbetsgivaren, vilket tolkas som att rättigheten inte är garanterad enligt föräldrarnas önskemål.
De som driver på för utökade föräldrarättigheter vill också se en generell förlängning av ersättningstiden för att vara hemma med barn efter födseln, bland annat för att de som önskar ska kunna amma upp till sex månader enligt Världshälsoorganisationens rekommendationer.