Stoppade poliskollegans övervåld – fick sparken

Cariol Horne fick sparken från polisen sedan hon ingripit mot en kollegas övervåld. Nu har en domare kommit fram till att avskedet var fel, rapporterar New York times. Horne hade anslutit till ett polisingripande sedan kolleger begärt förstärkning.

På plats möttes hon av att en handfängslad svart man fick ta emot slag mot ansiktet av en upprörd vit polisman medan flera kollegor stod vid sidan av. Cariol Horne hörde mannen säga att han inte kunde andas, och såg att den upprörde polismannen tagit strypgrepp på honom. Då gick hon emellan, vilket ledde till repressalier och så småningom avsked, bara ett år innan hon skulle uppnått de 20 år inom polisen som hade gett henne full pension.

Flera gånger har Horne, som själv är svart, försökt få beslutet upphävt. På tisdagen kommer så domen som med stöd i argumentation från polismorden på George Floyd och Eric Garner. Den innebär att avskedet femton år tidigare ogiltigförklaras och hon får rätt till de ersättningar och förmåner som nekats henne retroaktivt.

”Rättssystemet kan åtminstone vara en mekanism som hjälper rättvisan att segra, även om det är för sent”, skriver domaren Dennis E Ward och citerar Martin Luther Kings ord:

”Tidpunkten är alltid rätt för att göra rätt.”

Cariol Horn välkomnar beskedet med följande kommentar: ”Min upprättelse har kostat mig 15 år, men vad som vunnits är omätbart. Jag ville inte att någon polis skulle behöva gå igenom vad jag har gått igenom för att de agerat rätt.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV