Startsida - Nyheter

Svart lesbisk krigardrottning gav namn till Kalifornien

Varje år uppmärksammar LGBTQ Nations delar av människans historia som på ett eller annat sätt har en relation till queer och hbtq+. Årets upplaga handlar om hur historikern Edward Everett Hale 1862 drog slutsatsen att Kalifornien är uppkallat efter den svarta, lesbiska drottningen Calafia. Calafia är en fiktiv karaktär från Garci Rodríguez de Montalvos roman från 1510.

Drottning Calafia var den vackraste och modigaste kvinnan som någonsin levt. Hon härskade över en ö som bestod av branta klippor, där guld fanns i överflöd och naturen kunde liknas med ett paradis. Ön var bebodd av svarta krigarkvinnor som alla var otroligt vackra. Det finns många teorier om att kvinnorna var lesbiska, baserade bland annat på deras begränsade kontakt med män och då enbart i fortplantningssyfte.

När Hernán Cortés år 1530 landsteg Mexikos västra strand ska han av misstag trott att han landsteg en ö strax öster om Indien, vilket enligt romanen är exakt samma plats som Calafias ö var belägen. I tron om att Cortés landsteg Calafias på guld rika paradisö fick platsen namnet Kalifornien. I dag är drottningen Calafia både en symbol inom black feminism och hbtq+-samhället, där hon beskrivs som en tidig förebild och ledarfigur.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV