Unga med utländsk bakgrund siktar högre i jobb och studier

Unga med utländsk bakgrund, särskilt utomeuropeisk, siktar högre i yrkes- och studieval än andra jämnåriga. Det visar en ny studie av Stephanie Plenty, docent i sociologi, och Jan O Jonsson, professor i sociologi, vid Institutet för framtidsstudier.

Forskarna har låtit 5 926 tonåringar i Sverige och Tyskland i åldern 15-16 år svara på frågor om vilka utbildningar och yrken de ville ha som vuxna.

– Även när vi tar hänsyn till föräldrarnas yrken och socioekonomiska situation, samt ungdomarnas kognitiva och språkliga förmåga kvarstår en skillnad till fördel för de som har utländsk bakgrund, säger Stephanie Plenty i ett pressmeddelande.

I studien undersöks familjerelationers betydelse för ungdomarnas aspirationer. Den största effekten hade att göra med föräldrarnas egna önskningar för sitt barn.

– När föräldrarna har höga aspirationer för sina barn, så smittar det av sig. Exakt hur föräldrarna förmedlar det här vet vi inte men barnen snappar upp vad föräldrarna har för drömmar för dem, säger Stephanie Plenty.

Även om datan i studien samlades in 2010-2011 menar Plenty att mönstret är stabilt, och att det är viktigt att lyfta fram resultaten:

– Vi hör ofta att framtidstron är låg i denna grupp. Men det stämmer inte helt. Tvärtom är många optimistiska och gör ambitiösa val.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV