Växande motstånd mot marknadshyror

Inför den planerade protestdagen den 18 april har kampanjen Nej till marknadshyra sprängt målet om 100 coronasäkra aktioner, skriver gräsrotsrörelsen i ett pressmeddelande. Redan nu finns 108 protester mot marknadshyra inplanerade i kalendariet och fler tillkommer varje dag enligt Elin Gauffin från samordningen av kampanjen.

– Motståndet har växt fram under flera år och nu är det skarpt läge, nu får det vara nog. Vi har gått samman – hyresgäster som redan har drabbats av marknadshyra, vid renovräkningar. Hyresgäster som vet att hyresrätten är hotad som boendeform då den redan är kraftigt diskriminerad. Unga som inte kan flytta hemifrån, par som inte har råd att separera, pensionärer som är förtvivlade över sin situation.

Enligt Gauffin blir alla, oavsett boendeform, förlorare i ett samhälle med ökade klyftor och trångboddhet, något som pandemin synliggjort.

– Vi har uppmanats att stanna hemma – men alla har inte ett hem att vara i. Då är det vansinnigt att politiker och fastighetsbolag försöker med ytterligare sk marknadslösningar. Vi vet att det krävs ett aktivt, massivt tryck underifrån för att stoppa detta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV