”Ingen människa förtjänar en sådan död”

Flera internationella människorättsorganisationer fördömer den mexikanska regeringen, sedan Victoria Esperanza Salazar från El Salvador dödades av polis i Tulum på Yucatánhalvön. Precis som när det gäller George Floyd i USA har övervåldet dokumenterats och filmen fått stor spridning.

Det var sista helgen i mars som fyra poliser utsatte Victoria Esperanza Salazar för så mycket våld att hon dog. Esperanza Salazar är från El Salvador och tillerkändes flyktingstatus i Mexiko 2018. Hon lämnar efter sig två döttrar, 15 och 16 år gamla, som ännu inte lokaliserats efter mordet.

Förra veckan spreds en film som visar hur mordet gick till och flera internationella människorättsorganisationer har gått ut och fördömt den mexikanska regeringens passivitet i fallet, däribland Amnesty international som har talat med Rosibel Emérita Arriaza, mamma till Victoria Esperanza Salazar.

– De tryckte ner min dotter för hårt, kort sagt torterade de henne. Det hörs när hon skriker. Jag tror att det var hennes sista skrik, när de bröt hennes hals och bröt många revben. Ingen människa förtjänar en sådan död, säger hon till Amnesty.

På en av bilderna som spridits i mexikanska medier ligger Victoria Salazar nedtryckt på marken med en av polismännens knä mot sin nacke. Rosibel Emérita Arriaza har inte kontaktats av mexikanska myndigheter utan fick reda på mordet via nyheterna:

– Som mamma kommer jag inte att få tillbaka min dotter, jag kommer bara att ha kvar minnena. Vad jag kräver är en verklig rättvisa, där de utreder precis allt som hände vid maktövergreppet som de här fyra personerna begick… må lagens fulla tyngd falla på dessa människor. Och den mexikanska staten måste också ta ansvar som stat, för det här fallet liknar det som hände i USA med [George] Floyd.

Enligt männikorättskommissionen i delstaten Quintana Roo, som Tulum tillhör, har Victoria Esperanza Salazars döttrar inte omhändertagits av myndigheterna. Amnesty ser allvarligt på att anhöriga inte meddelats var de befinner sig och kräver nu att myndigheterna tar direkt kontakt med familjen och ser till att flickorna sätts i säkerhet.

Amnesty kräver också en oberoende och uttömmande utredning av mordet, samt att Esperanza Salazars kropp återbördas till El Salvador under värdiga former, bland annat genom att ufärda visum till anhöriga och täcka deras kostnader. Så sent som i mars publicerade Amnesty international en rapport om våldet mot kvinnor i Mexiko, där de bland annat pekade på vikten av att utreda inte bara enskilda polisers agerande vid övervåld mot kvinnor som kräver sina rättigheter, utan även granskar hela beslutskedjan.

”Det är oacceptabelt att polisiära övergrepp som kvinnomordet [feminicidio] på Victoria fortsätter. Myndigheterna måste stärka polisiära organ med specialutbildning i korrekt användning av våld, för att undvika allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna som begås av dem som borde skydda oss”, skriver Amnesty international.

UN Womens representant i Mexiko, Belén Sanz Luque, påminner om de åtaganden den mexikanska staten gjort när det gäller att försvara och skydda mänskliga rättigheter. I Mexiko finns ett nationellt regelverk som uttryckligen slår fast att de polisiära institutionerna ska ha rutiner och riktlinje som utgår från ett genusperspektiv.

FN:s människorättskommissionär i Mexiko, Guillermo Fernández-Maldonado, konstaterar att Victoria Salazars död hade kunnat undvikas, och visar på hur akut det är att förändra polisens relation till allmänheten.

Dana Graber, som representerar internationella migrantorganisationen IOM, betonar att fallet innebär en dubbel diskriminering mot Victoria Salazar som både kvinna och människa på flykt. En lång rad organisationer i det mexikanska civilsamhället backar upp kraven på rättvisa. Feministkollektiven Feministas con voz de maíz och Colectiva voces feministas en Aquelarre betonar att fallet inte är isolerat. De påminner bland annat om att poliser sköt skarpt för att skingra feministers demonstrationer mot feminicid, och konstaterar att Quintana Roo inte är en säker plats för kvinnor.

Fortfarande saknas mycket information kring omständigheterna, men enligt Gretchen Kuhner, chef för Institutet för kvinnor i migration, Imumi, råder inga tvivel om att poliser utsatt Victoria Salazar för övervåld. Därmed har den mexikanska regeringen ansvaret att garantera anhöriga rättvisa, bland annat genom att möjliggöra för modern att följa utredningen på plats i Mexiko, säger Kuhner till feministiska nyhetsbyrån Cimac.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV