Nyheter

Unga kvinnor gav segern till vänstern i Chile

Internationella dagen mot våld mot kvinnor, Santiago, Chile, 25 november 2021.

Efter vänsterns seger i presidentvalet i Chile förväntar sig många en feministisk regering. Det rekordstarka stödet för Gabriel Boric i andra valomgången tillskrivs kvinnor, inte minst de unga.

Enligt valanalytiker var det de unga kvinnorna som avgjorde valet i Chile. Det i sin tur blev resultatet av de många kvinnor som engagerade sig aktivt i kampanjen för vänsterkandidaten Gabriel Boric inför den andra och avgörande valomgången i Chile.

Mot Boric stod nämligen José Antonio Kast, en Pinochet-anhängare som kampanjade med rädslans politik och med en politik som hotade att inskränka kvinnors fri- och rättigheter.

En av de ledande kvinnorna som engagerade sig för att en gång för alla sopa mattan med den gamla politiska eliten med kvarlevor från Pinochet-diktaturen, var 35-åriga Izkia Siches – den första kvinnan att leda Läkarkollegiets branschorganisation. Hon hade nått stor uppskattning för sina insatser under coronapandemin, när hon lämnade det uppdraget för att kampanja för vänstern. Många analytiker tillskriver henne segern för vänstern. Inte minst tack vare hennes många besök ute i landet. Siches är huvudkandidat till hälsoministerposten.

Resultatet blev att Boric fick fler röster än någon tidigare presidentkandidat.

Enligt officiella siffror steg andelen kvinnor som röstade avsevärt från den första omgången till den andra och avgörande. Det visar en sammanställning gjord av den chilenska dagstidningen La Tercera. I den första omgången röstade 53 procent av kvinnorna under 30 år och 58 procent av dem mellan 30 och 50 år. I den andra omgången var dessa siffror tio procentenheter högre, 63 respektive 67 procent.

Det var betydligt fler kvinnor än män som röstade. Motsvarande siffror för männen var 47 och 57 procent. Bland de äldre i befolkningen är inte skillnaden lika stor.

Allra störst är stödet för vänstern bland unga människor, både kvinnor och män, i Chile när röstavsikt undersökts. Kast hade bara mer stöd än Boric i gruppen över 70 år.

Nu förväntar sig många en feministisk regering i Chile.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV