TORSDAG 20 JANUARI, ONLINE
Maja Hagerman, författare och dokumentär berättare, har både gjort film och skrivit om rasbiologen Herman Lundborg, det statliga rasbiologiska institutets grundare. Hör henne berätta om honom online.
Tillsammans med Claes Gabrielsson gjorde Maja Hagerman 2014 filmen Hur gör man för att rädda ett folk? Den handlar om rasbiologen Herman Lundborg, det statliga rasbiologiska institutets grundare, när det öppnade i Uppsala 1922. I filmen får vi följa i spåren av hans otaliga resor i norr och övergreppen mot människorna, hur han varnade för rasblandning men också fick barn med en kvinna från nordligaste Lappland, ett barn han först förnekade.
Filmen finns på SVT play: Hur gör man för att rädda ett folk?
Käraste Herman är titeln på boken som Augustnominerades 2016. Herman Lundborg vill göra nytta för Sverige med den nya vetenskapen, rasbiologin: mäta, fotografera, samla och jämföra utseenden. Klassificera alla han mötte i högre och lägre ras; han ville se ett Sverige med nästan bara nordiskt germanska blonda och blåögda människor i.
I ett annat projekt arbetar Maja Hagerman vidare med att forska och filma om den svenska rasbiologins historia, än en gång tillsammans med Claes Gabrielson. Boken om Herman Lundborg kommer att få sin fortsättning i en berättelse om männen som ingick i det internationella nätverket för rashygien. I det arbetet är hon även knuten till Center for Nordic Studies vid Universitet i Helsingfors.
Maja Hagerman – om rasbiologen Herman Lundborg
TORSDAG 20 JANUARI
KL. 18:00–19:30
Onlineevenemang
Evenemang av Amnesty Sápmi