Prenumerera

Logga in

Krönika

Oacceptabelt ojämlik vård

Annika Strandhäll.

”Vi kräver att alla regioner i landet prioriterar detta och säkrar att män och kvinnor får lika bra vård. Det här borde vara en självklarhet, men tyvärr är det inte det”, skriver Annika Strandhäll (S).

Den svenska vården ska vara lika trygg och bra för alla och finnas där när vi behöver den. Så ser det tyvärr inte alltid ut idag. Var i landet du bor, din bakgrund eller vilket kön du har påverkar fortfarande hur bra vård du får. Det blev vi åter igen påminda om i veckan, när SVT rapporterade om kvinnor med endometrios som i desperation samlar ihop egna pengar för att få vård utomlands.

Endometrios är bara ett exempel på en allvarlig och plågsam kvinnosjukdom som vården försummat och nedprioriterat. S-kvinnor kämpade många år för att påtala detta. Vi har delvis fått gehör – för ett par år sen var äntligen de nationella riktlinjer för behandling av endometrios klara. Det var en delseger, men trots det är sådana här nyheter ett tragiskt kvitto på att vården fortfarande försummar de här kvinnorna.

Hur är det ens möjligt? Hur kan vi tillåta att kvinnors sjukdomar och hälsa prioriteras lägre än mäns?

Lipödem är en annan sjukdom som orsakar enormt lidande för kvinnor. Den kräver ofta operation, men bara vissa regioner erbjuder det. Var du bor blir helt avgörande och för många kvinnor finns ingen annan lösning än att själva samla ihop pengar för extremt dyra operationer på privatkliniker i Sverige eller utomlands. Eller fortsätta leva med svåra smärtor.

För att inte nämna förlossningsskador som så många lider enormt av i brist på tillräcklig förlossningsvård och eftervård. Det är förstås helt vansinnigt att det här får fortgå. Hur är det ens möjligt? Hur kan vi tillåta att kvinnors sjukdomar och hälsa prioriteras lägre än mäns?

Under de senaste åren, när vården har varit mer pressad än någonsin, har politiker av alla färger varit ute och riktat skarp kritik mot bristerna inom såväl den akuta pandemivården, som till den allmänna ojämlikheten i vården. Då är det läge att påminna om en viktig detalj – en klar majoritet av Sveriges regioner har fortfarande ett borgerligt styre. Då måste också kritiken riktas dit den ska.

En så grundläggande sak som att doseringar av mediciner inte tagit hänsyn till skillnader mellan hur män och kvinnors kroppar reagerar är helt oacceptabelt.

S-kvinnors mål är jämlik och jämställd vård, av hög kvalitet. Diskriminering är aldrig acceptabelt. Vi kräver att alla regioner i landet prioriterar detta och säkrar att män och kvinnor får lika bra vård. Det här borde vara en självklarhet, men tyvärr är det inte det.

Vi kräver också jämställd forskning som inte tillåts lägga mer resurser på mäns än på kvinnors sjukdomar. Normen för behandling och medicinering har allt för länge utgått från en manskropp. En så grundläggande sak som att doseringar av mediciner inte tagit hänsyn till skillnader mellan hur män och kvinnors kroppar reagerar är helt oacceptabelt. Det har gett både felaktiga behandlingar, varit skadligt eller livshotande.

Vi vet att den socialdemokratiska regeringen delar våra övergripande mål om att vården ska vara jämlik, jämställd och tillgänglig. Marknadskrafter och vinstintressen ska aldrig vara styrande, vård ska ges efter behov punkt slut. Enorma resurser har också tillförts till regionerna för att de ska kunna säkerställa det.

S-kvinnor på nationell, regional och lokal nivå kommer att fortsätta ställa krav och följa upp att detta också blir verklighet.

Gå med i kampen du med!

Annika Strandhäll är ordförande för S-kvinnor, miljö- och klimatminister, samt återkommande inrikespolitisk krönikör i Fempers nyheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV