Prenumerera

Logga in

Nyheter

Klimatneutralt hus satte ojämställd byggbransch på prov

Trägrunden läggs.

Villazero är byggprojektet som blivit omtalat för sitt bygglag där samtliga är kvinnor. Nu står villan färdig men arbetet för en mer jämställd byggbransch fortsätter.

Pilotprojektet Villazero sjösattes för några år sedan som ett gemensamt initiativ av Fiskarhedenvillan, Mondo arkitekter och Structor byggteknik. Nu står det klimatneutrala huset på plats i Borlänge. Med ett bygglag där alla är kvinnor har projektet satt ljus på en ojämställd byggbransch och lyft förebilder. Gabriella Hagman är vd på Mondo arkitekter och en av grundarna till nätverket Women building Sweden.

– Byggbranschen är den minst jämställda av alla branscher i Sverige. Bara några få procent av de som jobbar på landets byggarbetsplatser är kvinnor. Det är bedrövligt dåligt. Vi vet att många tjejer vill gå byggutbildningen, men de väljer bort den. En viktig anledning är bristen på kvinnliga förebilder, säger Gabriella Hagman.

Svårare än väntat

En utmaning för projektet har varit att få tag på yrkesarbetande kvinnor till laget, allt från maskinförare och VVS-are till elektriker och snickare. Till slut lyckades det, men vid sjukskrivningar, vab eller behov av fler arbetare har män fått komma in som ersättare.

– Det var mycket svårare än vi trodde att det skulle vara. Vi har flera byggbolag i vårt nätverk men det var bara ett av dem, Byggpartner, som kunde få ihop ett arbetslag. Ändå handlar det om ett bygge i mindre skala. Vi visste att det var illa, men inte att det var så här illa, säger Gabriella Hagman.

Women building Sweden är ett nätverk för kvinnor på ledande positioner inom byggbranschen i Dalarna. Det formerades samtidigt som projektet Villazero låg i startgroparna för några år sedan. Syftet med nätverket är att bidra till en mer hållbar byggbransch.

Gabriella Hagman, vd på Mondo arkitekter. FOTO: Pressbild

– Vi vill jobba för en mer jämställd och innovativ byggbransch. För klimatets skull måste vi tänka innovativt och bygga på ett annat sätt än vi gjort tidigare. Hållbarhet innebär också en jämställd bransch eftersom det ger bättre arbetsmiljöer för alla, både män och kvinnor. Jämställdhet driver dessutom innovationskraften, så allt går hand i hand, säger Gabriella Hagman.

Vill väcka debatt

Women building Sweden har tillsammans med Byggpartner och Villazero fått pengar från Svenska byggbranschens utvecklingsfond och Sparbanksstiftelsen för att göra en studie om det kvinnliga bygglaget. Resultaten kommer att släppas i en rapport under våren. De gör också en film om Villazero och bygglaget som de planerar att visa upp ute i skolorna, för att locka fler tjejer till byggutbildningarna.

– Vi vill att ungdomarna ska se att det händer häftiga saker i byggbranschen, och att det finns både manliga och kvinnliga förebilder, säger Gabriella Hagman.

Women building Sweden kommer enligt Gabriella Hagman att fortsätta sitt arbete för en jämställd byggbransch. De vill väcka debatt.

– Vi har bland annat planer på att bjuda in branschen till seminarier för att diskutera rapporten och prata om hur vi ska göra för att förbättra situationen framöver, säger Gabriella Hagman.

FAKTA/Villazero

Ett utvecklingsprojekt som Fiskarhedenvillan, Mondo arkitekter Dalarna AB och Structor byggteknik Dalarna driver med stöd från Region Dalarna.

Projektets två fokus är klimat och jämställdhet. Villan är det första småhuset som certifieras enligt NollCO2 och kommer att betala av sin koldioxidskuld på tio år. Huset är byggt helt i trä med effektiv och flexibel planlösning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV