Nyheter

”Var beredda på att Putin inte stoppar vid Ukraina”

Natali Prilutskaya (t h) under tiden som volontär i Donbass efter invasionen 2014.

– Just nu är det Ukraina som försvarar porten till Europa, säger Natali Prilutskaya som till vardags är ansvarig för ett rehabiliteringscenter för krigsveteraner i Kiev men just nu befinner sig på ett hotell i staden Lviv, cirka 70 kilometer från den polska gränsen.

– Om Ukraina faller, faller resten av Europa, säger Natali Prilutskaya.

För några dagar sedan reste hon, med sina två tonårsbarn, till Lviv, där hennes kanadensiska man arbetar sedan två år tillbaka.

– Vi brukar stanna i Kiev där vi bor när han reser hit och arbetar, men eftersom situation var så orolig bestämde vi oss för att vara tillsammans.

Nu befinner de sig på ett hotell.

– Alla hotell är fullbokade i staden.

Men Nataly Prilutskaya har för avsikt att resa tillbaka till Kiev för att återgå till arbetet och så att barnen kan gå i skolan. Kanske har det hunnit ändras sedan vi pratade under torsdag eftermiddag.

– Var tionde minut ringer jag min familj i Kiev för att höra hur de har det, säger hon och fortsätter:

– Precis innan vi pratade ringde jag min syster för att säga att hon skulle ta med pappa, som är sjuk och sängliggande, ner i källaren och söka skydd, eftersom kommunen gått ut med information att flygangrepp på Kiev var på gång.

På rehabiliteringscentret där hon arbetar finns det inte längre några män.

– Alla är mobiliserade. Det finns inte tid att vara sjuk längre. Alla är villiga att ställa upp, säger hon.

Under sex år reste hon själv de många milen mellan Kiev och frontlinjen i Donbassregionen efter att Putin gått in i landet 2014.

– Då var vi inte alls beredda. Det fanns ingenting. Jag tog med kläder, filtar och till och med mat till behövande, säger hon.

– Idag är det skillnad. Vi har en militär som är rustad för strid.

Under torsdagen hade Ryssland bombat 17 av landets 27 regioner, enligt information som Prilutskaya tagit del av. Och hon uttrycker stor oro för striderna som rapporterats från Tjernobyl.

Hon är rädd, men har inte för avsikt att lämna landet.

– Ni måste vara beredda på att Putin inte stoppar vid Ukraina, säger hon.