Nyheter

Killar tittar på porr trots negativ inställning

Shahab Ahmadian, ordförande Män.

Var tredje kille mellan 13 och 25 år tittar på porr minst en gång i veckan. Detta trots att dubbelt så många killar är negativa till porr än positiva. Det visar en färsk Sifoundersökning gjord på uppdrag av organisationen Män.

– Vi vuxna måste börja prata med killar om porr och hur den påverkar oss alla. Vi behöver bli bättre på att ställa öppna frågor kring porren: Hur kan så många själva vara negativa till porr, men ändå ha uppfattningen att andra är positiva? Och varför tittar man så mycket, trots att man är negativt inställd, säger Shahab Ahmadian, ordförande för organisationen Män i samband med lanseringen av undersökningen.

Män driver stödchatten Killar.se. Dit söker sig runt femtusen killar varje år med frågor och tankar som kan härledas till vad de sett i porr, enligt organisationen. Det handlar till exempel om prestationskrav kopplat till sex, snoppstorlek, uthållighet och tankar om hur sex ska gå till. Sju av tio svarar också själva i Sifoundersökningen att de instämmer i någon grad till att porr färgat deras bild av vad sex är.

– Nyfikenhet kring sex och viljan att utforska sin sexualitet ska vara en självklarhet och kännas bra. Porren berövar unga människor den möjligheten. Porren är en referensram och det vore naivt att tro att killars erfarenhet av porr inte färgar av sig på deras bild av hur sex ska vara, eller vad som är normalt, säger Shahab Ahmadian.

Oroväckande är dock att 90 procent av de mest populära porrfilmerna innehåller våldsamma handlingar, visar en rapport från Folkhälsomyndigheten 2017. Trots det så uppger endast 7 procent av killarna i Sifoundersökningen att de tittat på porr som innehåller våld eller tvång.

– Vi behöver bredda killars förståelse av vad våld kan vara. Fastän mycket i porren skulle kunna beskrivas som verbalt, fysiskt eller sexualiserat våld verkar killarna själva inte uppfatta det som just våld. Ändå har var fjärde kille sett på porr där någon säger nej. Nästan hälften har tittat på porr där någon verkar ha ont, säger Shahab Ahmadian.
 
Sedan 2018 finns en lag i Sverige som kräver samtycke vid sex. Lagen innebär ett ansvar i att vara uppmärksam på om den eller de som deltar i en sexuell situation med dig, vill ha sex. Detta gäller även om någon först vill ha sex, men sedan ångrar sig, det kan också handla om att någon vill ha sex på ett visst sätt, men inte ett annat.

Organisationen Män uppmanar alla vuxna att prata med killar om porr.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV