Krönika

EU enat inför krigets fasor

Det pågår en humanitär katastrof i Ukraina, som EU står historiskt enad i att fördöma. ”Våra grannars problem kan inte reduceras till att frammana endast symboliska gester och tomma ord”, skriver Jytte Guteland (S) i veckans EU-krönika.

En och en halv miljon barn är nu på flykt från Ukraina. Dessa barn har tvingats lämna sina familjemedlemmar, sina skolor, sina vänner – de trygga punkterna i livet. Rysslands president Vladimir Putin har berövat miljontals barn en trygg uppväxt.

Det är lätt att prata om de massiva ekonomiska skadorna som invasionen leder till; men bakom varje euro i monetär skada döljer sig människors krossade livsdrömmar.

Det är en humanitär katastrof som nu inträffar framför våra ögon och som kommer fortsätta att eskalera.

Den 5-åriga ukrainska flickan som fått lämna sina kompisar på förskolan och helt plötsligt finner sig sovandes på en perrong i Polen med mamma på madrassen bredvid, utan pappa i sikte. Pappa är hemma och bekämpar invasionen. Eller den 11-årige pojken vars desperata mamma satte honom ensam på tåget mot den okända framtiden i ett annat land. Han vars gråtande ansikte har blivit en av symbolerna för krigets grymhet. 
 
90 procent av den ukrainska befolkningen kan snart stå på randen till fattigdom medger FN. Tre miljoner ukrainare är redan på flykt och två miljoner har flytt inom landet. Det är en humanitär katastrof som nu inträffar framför våra ögon och som kommer fortsätta att eskalera. Vi bevittnar mänskligt lidande på nivåer vi inte har sett i Europa sedan Bosnienkriget på 90-talet.

Putins försök att splittra Europa har hittills inte fungerat. EU och omvärlden har enats på ett sätt som nästan saknar motstycke.

Det ställer krav på EU att inte upprepa historiens misstag – europeisk passivitet när våra grannar blöder. Våra grannars problem kan inte reduceras till att frammana endast symboliska gester och tomma ord. Därför är de kraftfulla ekonomiska sanktionerna EU har fattat beslut om viktiga. Det är också avgörande att EU slutar att finansiera den ryska krigsmaskinen genom att importera rysk fossil energi. 
 
Putins försök att splittra Europa har hittills inte fungerat. EU och omvärlden har enats på ett sätt som nästan saknar motstycke. Det krävs ett samlat europeiskt svar på invasionen, både för att avskräcka Putin och för att hjälpa det ukrainska folket. Det är vår moraliska plikt. Det är därför glädjande att viljan är så stor.

Vi har en skyldighet att göra allt i vår makt för att stödja Ukraina i denna mycket svåra stund eftersom landet utkämpar ett krig också för vår egen säkerhet. Vi ska göra allt för att hjälpa de familjer som nu splittrats och de ukrainare som kämpar för fred och frihet. Barnen ska veta att de är välkomna och trygga i mottagarländerna samtidigt som vi önskar fred och frihet för Ukraina. Låt oss hoppas att det ukrainska motståndet består i oförminskad styrka.

Jytte Guteland är EU-parlamentariker för Socialdemokraterna och återkommande EU-krönikör i Fempers nyheter.