Prenumerera

Logga in

Reportage

Bakslag för Egyptens #metoo

Zeina Amar oroas över att engagemanget som ett fall väcker i sociala medier avgör om polisanmälan tas på allvar eller inte.

2014 förbjöds sexuella trakasserier i Egypten och förra året skärptes straffen ytterligare efter att flera fall fått stor uppmärksamhet i sociala medier. Samtidigt skräms aktivister till tystnad av polis och män som anklagas för sexbrott drar journalister och influencers inför rätta.
– Vårt arbete är långt ifrån klart, säger Zeina Amr, grundare av det feministiska Instagramkontot @catcallsofcairo. 

Zeina Amr rättar till sin rutiga halsduk och sträcker sig efter koppen med varm choklad. Det är en molnig dag i Kairo och temperaturen når inte riktigt upp till 20 grader. På caféet i Zamelek är det fullsatt och Zeina Amr går ofta hit när hon vill koppla av och koppla ner från de sociala medieplattformar där hon har spenderat otaliga timmar de senaste åren.

– I perioder försöker jag låta bli att gå in på Instagram och posta saker för att få lite distans till allt som pågår, men hur distanserar man sig från verkligheten man lever i? säger Zeina Amr.

Det var i mars 2019 som hon startade Instagramkontot @catcalllsofcairo för att uppmärksamma de sexuella trakasserier som kvinnor utsätts för på Kairos gator. Hälften av invånarna i 10 miljoners staden Kairo är kvinnor men det är något som inte reflekteras i gatubilden. På cafeer, barer och i affärer är det män som arbetar och det är män som är kunder. Knappt 25 procent av Egypten kvinnor arbetar utanför hemmet och när du som kvinna rör dig ute själv är risken för att utsätts för någon form av trakasserier stor.

– Det är så normaliserat, berättar Zeina Amr, vi vet att det kommer hända så det handlar bara om att hitta strategier för att hantera det.

Hundratals berättelser

Zeina Amr har postat flera hundra anonyma berättelser från kvinnor som delat sina upplevelser med henne. Många situationer liknar varandra, det kan var män i grupp som ropar efter en på gatan eller att en en man masturberar framför en när man går förbi. Män som följer efter en med bil eller som insisterar på att få ta en bild. Oavsett hur harmlös en enskild incident kan framstå menar Zeina Amr att det har stor påverkan.

– Man går som på helspänn och även om det inte händer något så är vetskapen om att något kan hända, när som helst, otroligt stressande.

Något annat som de som skriver till Zeina Amr har gemensamt är att de aldrig har pratat om det här förut. Inte med sina vänner, inte med sin partner och inte med sina föräldrar. Om man berättar riskerar man att få ännu fler regler.

– Hur mycket frihet du har beror på din socioekonomiska status, men alla familjer begränsar sina flickor och kvinnor för att skydda oss från pojkarna och männen.

Det finns ingen officiell statistik på hur många ärenden som lagförts sedan Egypten fick sin första lag som förbjuder sexuella trakasserier men de senaste åren har flera ärenden fått stor uppmärksamhet i media. FOTO: Kajsa Sörman

Tveeggat verktyg

Men 2020 hände något, decennier av tystnad bröts under vad som har kallats för Egyptens #metoo. Det började med att en ung man från Kairos överklass anklagades för utpressning, våldtäkt och sexuella övergrepp i en Facebookgrupp. Inlägget började spridas på Instagram och Twitter och inom några timmar var det ytterligare ett dussintal kvinnor som alla anklagade samma man för liknande övergrepp.

Genom konton på sociala medier samlades vittnesmål från över 50 kvinnor och mannen dömdes senare till 8 års fängelse. Händelsen visade på vad kollektivet kan åstadkomma med sociala medier som verktyg. Det inspirerar fler till att bryta tystnaden och agera.

En av dem var Rana Samy, som egentligen heter något annat. Hon fick sitt feministiska uppvaknande genom flödet av vittnesmål om övergrepp i sina sociala medier. Hon ville bidra med fler berättelser från sin vardag långt ifrån överklassen och de privata universiteten.

I mars 2021 startade hon med några vänner ett eget konto och fem månader senare hade de fått över 40 000 följare. Men då tog det slut. Rana Samy blev kallad till en polisstation med sin mamma, anklagad för att bryta mot egyptiska familjevärderingar.

Tvingas till tystnad

2014, samma år som sexuella trakasserier förbjöds i Egypten, grundades en ny cyberlag. Lagen förbjuder att man sprider intima bilder på andra på internet men den förbjuder också att man delar innehåll som strider mot egyptiska familjevärderingar. Det är inte definierat vad egyptiska familjevärderingar faktiskt är, men flera kvinnor med framgångsrika konton på Tiktok har dömts till fängelse och böter för att de brutit mot denna lag. Samma lag som Rana Samy anklagades för att ha brutit mot.

Rana Samy beskriver stämningen på polisstationen som hotfull, konstapeln berättade att hon skulle sättas i häkte och åtalas om hon inte tog ned ett inlägg med en kvinna som berättade om ett övergrepp.

– Polisen ville veta allt om vilka vi var, jag var så rädd och min mamma grät, berättar Rana Samy.

Rana tog inte bara ned inlägget utan stängde ner hela kontot. Hon tror inte att hon är den enda som utsatts för hot och hon berättar om en handfull andra feministiska konton som också plötsligt stängts ned utan förklaring.

– Här i Egypten spelar det stor roll vilka kontakter du har och vilken samhällsklass du tillhör, säger Rana Samy.

Borde få upprättelse

Zeina Amr är också orolig för att dras inför rätta. Män som anklagas för brott har börjat anmäla journalister och influencers som delar deras namn eller bild. En rättegång pågår just nu mot journalisten Rasha Azab efter att hon och flera andra delat bilder på en egyptisk regissör som flera kvinnor har anklagat för våldtäkt.

– Det vi vill ha är trygghet och upprättelse för de som utsatts, det borde inte vara så kontroversiellt, säger Zeina Amr.

– Om jag hade haft som mål att stoppa sexuella trakasserier i Egypten hade jag gett upp direkt, kontot är ett sätt för mig att kanalisera min frustration, säger Zeina Amar. FOTO: Kajsa Sörman
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV