Nyheter

Soraya Post tillbaka i Fi

På söndagkvällen blev det klart att tidigare EU-parlamentarikern Soraya Post gör comeback i Feministiskt initiativ och kandiderar till kommunfullmäktige i Göteborg. Ett glädjande besked för partiet, som därmed får tillbaka en politiker med tung erfarenhet.

Soraya Post, som var ledamot i EU-parlamentet 2014 till 2019, är positiv till Feministiskt initiativs chanser i Göteborg.

– Fi har varit aktiva i den lokala politiken i Göteborg sedan 2014 och både drivit och fått genomslag för sin politik. Jag tror vi kommer lyckas bra även i fortsättningen, säger Soraya Post till Fempers nyheter.

Post tar med sig sina erfarenheter från åren i EU-parlamentet – inte minst en ökad förståelse av det politiska rummet.

– Jag har med mig erfarenhet av förhandlingar, att tänka strategiskt kring hur man driver politik och politiska frågor, samt en viss auktoritet och pondus som kan vara bra att ha i mötesrummen, säger hon.

Post beklagar det faktum att Gudrun Schyman nu är talesperson för nybildade partiet Klimatalliansen som ställer upp i höstens riksdagsval.

– I mina ögon är det en av Sveriges starkaste politiker, och jag ser det som en stor förlust för Fi, säger hon.

Kriget i Ukraina har kommit att flytta fokus i svensk politik mot kriget, försvaret och säkerhetspolitiken. Det är områden där Feministiskt initiativs politik skiljer sig avsevärt från den gängse linjen hos de flesta partier i Sveriges riksdag för tillfället.

– Det som händer i Ukraina är fruktansvärt. Det är en orolig värld vi lever i med krig och konflikter på många olika geografiska platser, vilket leder till stor nöd för många människor medan vapenindustrin blomstrar. Personligen så är jag totalt emot vapen och upprustning av försvaret. Det saknas så mycket resurser för saker som istället skulle kunna stärka fred och vara konfliktförebyggande. Självklart så känner man oro över det säkerhetspolitiska läget idag, det visar ju tyvärr att det diplomatiska samtalet krackelerat. Medlemskap i Nato löser inte dagens situation.

Soraya Post har alltid brunnit för mänskliga rättighetsfrågor och hennes politiska engagemang har inkluderat arbetet för att förbättra romernas situation i EU, jämställdhetsarbete och arbetet mot rasism.

Halvvägs in i sin mandatperiod svarade Post att det bästa beslut som EU-parlamentet fattat sedan EU-valet 2014 var: ”Att parlamentet antog min resolution om antiziganism – för första gången valde man att benämna hat och fördomar mot romer med det samlingsbegrepp som det romska civilsamhället använder. Resolutionen kräver också en gemensam europeisk minnesdag för Förintelsens romska offer. Det är ett stort steg på vägen mot försoning mellan majoritetssamhället och Europas största och mest förföljda minoritet.”

Det finns många romer i Ukraina, vad vet du om deras situation? Har de haft resurser att fly?

– Det är väldigt svårt för dem, eftersom de blir diskriminerade, plågade och många inte får någon hjälp. De som har det lite bättre ekonomiskt har lyckats ta sig ut, men en del sitter fast i sina byar och får inte ens lämna. Ett hinder är att många av dem inte har några id-handlingar och lider.

Post säger också att det under lång tid även pågått pogromer mot romerna i Ukraina.