Evenemang

Romer på flykt

FREDAG 8 APRIL, HUDIKSVALL + ONLINE

I tider av krig och konflikt ökar spänningarna både mellan stater och människor. Marginalisering och utsatthet hos minoriteter växer. När Katarina Taikon lyfte frågan om romers utsatthet på 1960-talet var majoritetssamhällets kunskap fortfarande låg och hon förde kampen under hårt motstånd. Katarina Taikon blev en av de första att kräva politisk asyl för romska flyktingar som kom till Sverige, och detta under en tid då folkmordet på romer under Förintelsen ännu inte var erkänt. Romer är idag Europas största etniska minoritet, med erkänd minoritetsstatus. Romska grupper har långa historiska band till de flesta av Europas länder.
Rysslands invasion av Ukraina skapar idag nya flyktingströmmar. Vad händer med redan utsatta grupper och minoriteter, som den romska, när Ryssland nu invaderar ett grannland?

På internationella romadagen den 8 april speglar vi frågorna om den nya flyktingsituationen i Europa och hur det påverkar en minoritet som den romska.

Deltagare i samtalet:
Bagir Kwiek, sakkunnig i romska frågor, samhällsvägledare på Romano center i Göteborg och Sveriges läsambassadör 2019-2021. Bagir är just nu engagerad i aktioner för romska flyktingar i Ukraina, och står bakom ett upprop för att uppmärksamma romers utsatthet.
Angelica Ström, specialpedagog och dotter till Katarina Taikon.
Anders Kompass, fd diplomat och direktör för Institutet för mänskliga rättigheter.
Erland Kaldaras, Romska kulturcentret i Malmö.
Samtalet leds av Somar Al Naher, kulturskribent.
Efter samtalet serveras soppa i museets café.

Samtalet kommer att sändas online.

Evenemanget är en del av ett samlat program kring internationella romadagen i Hudiksvalls kommun. Du hittar hela programmet här.

Evenemanget sker på Hälsinglands museum i Hudiksvall och online.

Panelsamtal: Romer på flykt
FREDAG 8 APRIL
KL. 10:30–12:00
Evenemang av Hälsinglands museum

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV