Den indiska författaren Megha Majumdars succédebut, romanen En eld, ges nu ut i svensk översättning av Niclas Hval. Det är en komplex och svindlande historia om klass, politik, korruption och orättvisa i det indiska samhället, vilket Majumdar berättar med lätthet inte minst med energi från bokens huvudkaraktärer.
Jivan är en muslimsk tjej från ett av Kolkatas slumområden. Hon hoppar av en bra skola för att ta ett jobb för att kunna försörja sina föräldrar. En dag när hon på sin lediga tid, som vanligt slösurfar på sin billiga men egeninköpta smartphone, gör hon ett ogenomtänkt inlägg på sociala medier rörande ett terrordåd med dödlig utgång på en tågstation i staden.
Det visar sig få ödesdigra konsekvenser. Jivan fängslas och tillsammans med många andra, uppdagar det sig, blir hon en bricka och offer i ett politiskt spel för den segervissa hindunationalistiska oppositionen.
För sådana som Jivan finns ingen nåd.
Jivans enda hopp står till Lovely en hijra, vilket är vad Indiens tredje kön kallas, som också varit Jivans privatelev i engelska. Om Lovely, som drömmer om ett liv som Bollywoodskådespelare, ger sitt vittnesmål kanske Jivan kan räddas. Men när en gammal bitter gymnastiklärare Magister Sir, som känner sig förbisedd av Jivan sedan skoltiden, använder henne för att göra egen karriär i partiet, finns det inget mer att göra. Utan vare sig minsta sanningshalt eller övertygelse blir det han som ger henne dödsstöten.
Huvudpersonerna tycks alla vara offer för omständigheter och som kastlösa eller utan social maktposition saknar de möjlighet att kontrollera sina liv. Klass, pengar och korruption håller dem fast. Trots det fortgår livet och de försöker alla hålla fast vid och greppa efter det som går. Ibland på bekostnad av andra, ibland för att snart möta motstånd och våld.
Det är högt tempo genom hela boken, men detaljer saknas inte. De trånga tågen där Lovely studerar ansikten och människor för framtida fantasiroller, pojken som diskar med aska i rännstenen och de många olika matinslagen med kryddstarka och doftande röror i knyten som får förbipasserande hungriga magar att kurra, bidrar alla till att dörren till huvudpersonernas Indien öppnas på glänt.
Majumdar lyckas hålla uppe intresset och tempot hela boken igenom. Det finns också en energi och livsgnista hos Jivan och Lovely som smittar av sig på och hjälper läsaren igenom orättvisorna och det hemska.
Megha Majumdar, som är en indisk författare född i Kolkata men bosatt i New York sedan studietiden, har sagt att hon ville skriva en fiktiv bok som underhåller men på samma gång skildrar orättvisorna i det indiska samhället. Uppväxt med demokrati och pluralism bland landets stolta värderingar, har hon här skildrat ett samhälle präglat av (växande?) intolerans och diskriminering mot minoritetsgrupper och kastlösa.
Bokförlaget Tranan fortsätter att förse oss med ovärderliga glimtar av översatt litteratur från världen som ger läsarna möjlighet att få ta del av och se komplexa samhällstillstånd och utvecklingar genom fiktionen.
En Eld
Av Megha Majumdar
Översättning Niclas Hval
Bokförlaget Tranan