Nyheter

Brett stöd för garantitillägget

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi (MP), socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) och Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) presenterar pensionsnyheter vid en pressträff i förstakammarsalen i Stockholm 31 januari 2022.

8 av 10 svenskar är positiva till garantitillägget för de med lägst pension. Det framkommer i en ny Sifo-undersökning, som genomförts på beställning av PRO, SKPF pensionärerna, Tantpatrullen och Sveriges kvinnolobby.

Enligt förslaget skulle garantitillägget ge de fattigaste pensionärerna i genomsnitt 750 kronor mer i månaden. Pengar som skulle minska risken för fattigdom bland äldre kvinnor och samtidigt bidra till att fler kvinnor ska kunna leva ett självständigt liv efter pensionen, framkommer i ett pressmeddelande.

Idag har nästan var femte kvinna över 65 år i Sverige så låg inkomst att hon riskerar fattigdom. Det är en större andel än i något av de andra nordiska länderna. Nästan hälften av alla kvinnor har så låg pension att den behöver kompletteras med någon del av grundskyddet, såsom garantipension och bostadstillägg.

– Garantitillägget ger en nödvändig förstärkning i kassan till dem med svagast ekonomi. Det handlar inte minst om dem som jobbat ett helt yrkesliv i vård och omsorg. Det blir ännu viktigare nu när prisökningarna slår hårt mot hushållen. Riksdagen har ett mycket starkt stöd från svenska folket för att trycka på ja-knappen till garantitillägget, säger Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande för SKPF Pensionärerna.

Enligt färska uppgifter från Jämställdhetsmyndigheten påverkade även coronapandemin jämställdheten negativt, både hälso- och inkomstmässigt.

– Dagens pensionssystem som bygger på livsinkomst gynnar män och missgynnar kvinnor. Kvinnor får lägre lön för sitt slit. Därför behövs både garantitillägg och ett nytt pensionssystem, säger Birgitta Sevefjord, ordförande för Tantpatrullen.

Enligt resultaten i Sifo-undersökningen är 78 procent av svenskarna i åldrarna 18-79 år positiva till förslaget om ett garantitillägg. Flera av oppositionspartierna har inte gett besked om hur de ställer sig till garantitillägget, men deras väljare stödjer förslaget, enligt undersökningen.

7 av 10 av Moderaternas och Kristdemokraternas väljare är positivt inställda till tillägget och nära 8 av 10 av Centerpartiets väljare stödjer förslaget. Även en majoritet av Liberalernas och Sverigedemokraternas väljare ser positivt på förslaget.

FAKTA/Garantitillägget

Regeringen föreslår i vårändringsbudgeten för 2022 att en ny skattefri förmån som kallas garantitillägg, ska införas till pensionärer med låga inkomster. Reformen beräknas ge en halv miljon pensionärer, de med lägst inkomst, 1 000 kronor mer i månaden. Totalt uppskattas en miljon pensionärer få i genomsnitt cirka 750 kronor per månad. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet de gröna.

Läs även:

2022-03-25 | Tantpatrullen höjer trycket i pensionsfrågan

2022-02-08 | Förslag för jämställda livsinkomster ändrar inget