Hbtq-aktivisterna Xheni Karaj från Albanien och Frank Mugisha, från Uganda får årets människorättspris från Civil rights defenders. Detta för deras oförtrutna arbete och kamp för hbtq-personers rätt att existera och få sina rättigheter säkerställda i en kontext präglad av stark homofobi.
Priset, Civil rights defender of the year award, delas varje år ut till modiga människorättsförsvarare av organisationen Civil rights defenders. I år är mottagarna två hbtq-aktivister som står upp mot homofobi och för allas rätt att ha sin egen sexuella läggning och könsidentitet.
Xheni Karaj är hbtq-aktivist i Albanien – ett land som beskrivs som ett av Europas mest homofoba länder. När hon kom ut som lesbisk gjorde hon det på bästa sändningstid inför en hel nation. Detta, som hon beskriver själv, under en tid när den stora allmänheten fortfarande trodde att det inte fanns några hbtq-personer i landet.
Sedan dess har Xheni Karaj varit talesperson för Albaniens hbtq-community. Tretton år av aktivism, som i princip började med henne själv och hbtq-aktivisten Kristi Pinderi, har gett resultat.
– Vi som hbtq-personer har återtagit rätten att finnas till och rätten att existera i det offentliga rummet, säger Xheni Karaj till Fempers nyheter.
Men trots organisering och politisk aktivism lever hbtq-personer i rädsla och många lämnar för att söka asyl i andra länder.
Dags att skrika
Jag träffade Xheni Karaj på organisationen Aleanca LGBT i Tirana, som bland annat driver stödverksamhet och ett skyddat boendet för hbtq-personer för ett par år sedan. Då beskrev hon situationen för hbtq-personer som att den sitter fast, att framstegen uteblir och hon var oroad för att många hbtq-personer väljer att lämna landet.
– Allt fler hbtq- och transpersoner har sökt asyl i andra länder de senaste två åren. De har helt enkelt gett upp hoppet om en framtid här, sade hon då och tillade:
– Jag hade antagligen gjort samma sak, om jag inte hade haft det här som jag älskar, sade hon och tittade sig omkring i det lilla kontorsrummet utan fönster i Aleancas lokaler på en bakgård i centrala Tirana.
Hon och de andra på Aleanca ser sitt kall i att föra ut de röster som folk annars aldrig hör.
– Vem ska berätta om hur hbtq-personer har det i Albanien? Vem ska berätta deras historier som tystats så länge. Det är dags att skrika ut dem.
Nu, i samband med att människorättspriset från Civil rights defenders tillkännages, säger hon till Fempers nyheter att det känns som att de äntligen lyckats göra hbtq till mainstream – en del av samhället i Albanien.
– Det har varit tufft emellanåt, men det här priset motiverar mig och de andra att fortsätta kämpa för ett rättvist och jämställt samhälle för alla.
– Jag är så glad och tacksam över att det här priset kommer till Albanien för första gången någonsin.
Och priset vill hon tillägna alla albanska hbtq-aktivister som stått vid hennes sida genom åren.
Imponerande motståndskraft
Den andra pristagaren av Civil rights defenders pris 2022 är Frank Mugisha från Uganda. Han är Ugandas mest profilerade hbtq-aktivist, flerfaldigt prisbelönad internationellt och tidigare nominerad till Nobelpriset. Mugisha har grundat organisationen Icebreakers Uganda och är generalsekreterare för Smug – en paraplyorganisation för sexuella minoriteter i Uganda. 2019 besökte han Stockholm.
I Uganda är homosexualitet olagligt. År 2011 mördades Franks nära vän David Kato, som också han arbetade på Smug, efter att ha stämt en tabloid för att ha publicerat namnen på 100 hbtqi-ugandier med en uppmaning att ”hänga dem”.
– När David mördades kände jag först smärta. Men sedan tror jag att smärtan förvandlades till ilska. För det här handlar inte bara om mig. På en dag kan det komma upp till 20 personer till mig här på Smug-centret för att berätta om attacker, vräkningar och gripanden, och be mig om stöd, säger Frank Mugisha i en intervju med Civil rights defenders.
Mugisha har tagit emot många dödshot och trakasserier under åren, men hela tiden fortsatt sin kamp för allas lika rättigheter.
I motiveringen till varför just dessa två personer får årets pris skriver Civil rights defenders: ”trots att de arbetar i miljöer där homofobin är utbredd fortsätter de att kämpa med imponerande motståndskraft, för varje individs rätt att ha sin egen sexuella läggning och könsidentitet. De har båda bidragit till att bygga hbtqi-rörelser i sina länder och inspirerar hbtqi-aktivister över hela Balkanregionen och den afrikanska kontinenten.
Tidigare artiklar om Xheni Karaj och Frank Mugisha och deras kamp i Feministiskt perspektiv:
2019-02-26 | Frank Mugisha vill tackla homofobin genom fotboll
2017-05-16 | Pridefirare i Tirana cyklade för hbtq-personers rättigheter
2016-08-06 | Uganda pride ställs in – ”Världen måste säga ifrån”
2011-07-15 | Lång väg kvar till Pride-parad i Albanien