Startsida - Nyheter

Krönika

Regeringen slaktar miljö- och klimatbudgeten för Sverige

Annika Hirvonen.

Alla dessa år har summan av Miljöpartiets och Socialdemokraternas klimat- och miljöpolitik presenterats som en och samma regeringspolitik. I veckan blev det tydligt hur hårt mina partivänner har slitit i förhandlingsrummen i regeringskansliet. Det skriver Annika Hirvonen (MP) med anledningen av riksdagens beslut att sänka priset på bensin och diesel.

Jag erkänner: jag underskattade också Miljöpartiets betydelse. Eller överskattade Socialdemokraternas engagemang för klimat och miljö. Eller så trodde jag för mycket på det enda rimliga. Eftersom det är klimatnödläge. Eftersom det pågår massutrotning av arter. För att det är Sverige 2022. Jag trodde inte att regeringen kunde planera en sådan slakt av arbetet för miljön.
 
I vårbudgetpropositionen för nästa år har Socialdemokraterna planerat in en slakt av miljö- och klimatbudgeten för Sverige. Från att den under Miljöpartiets år i regering ha femdubblats till en halvering under de närmaste åren. Det kom som en chock även för mig som haft som arbetsuppgift i flera år att övertyga miljöpartistiska medlemmar och väljare om hur stor skillnad vi gjort i regering.

… i riksdagen har de senaste två månadernas “klimatförslag” präglats av en överbudspolitik där sju av riksdagens åtta partier har tävlat i att sänka priset på klimatutsläpp mest.

Alla dessa år har summan av Miljöpartiets och Socialdemokraternas klimat- och miljöpolitik presenterats som en och samma regeringspolitik. Nu blev det tydligt hur hårt mina partivänner har slitit i förhandlingsrummen i Regeringskansliet.
 
Samtidigt är detta bara en i raden av nedslående förslag. För i riksdagen har de senaste två månadernas “klimatförslag” präglats av en överbudspolitik där sju av riksdagens åtta partier har tävlat i att sänka priset på klimatutsläpp mest. Det fanns en tid då många partier framställde sig som klimatengagerade. I onsdags röstade alla utom Miljöpartiet i riksdagen för att sänka priset på det som håller på att ödelägga vår planet.
 
“Det är inte alltid det har varit så enkelt som idag att säga att Miljöpartiet vinner tiokampen i klimatpolitiken, i alla grenar mot alla partier i varje enskild gren.” Orden kommer från Mikael Karlsson, före detta ordförande för Naturskyddsföreningen och lektor i klimatledarskap, när Klimatriksdagen recenserade partiernas klimatpolitik. Visst tycker jag om att vinna, men i en tiokamp om klimatpolitiken vill jag inte vinna på walkover – det är en förlust för klimatet och för oss alla.
 
I måndags besökte jag en gymnasieklass i Arvika. Fleras föräldrar var bönder. Många bodde på skolan eftersom hemmen låg en bra bit ut på landsbygden. Dieselpriserna håller på att driva deras föräldrars livsverk i sank och frågorna om vad vi politiker ska göra var tuffa. Hur ska Miljöpartiet som vill ha ökad självförsörjningsgrad av livsmedel agera nu när så mycket riskerar att gå åt motsatt håll och bönder inte har råd att fortsätta?

Från partierna som pausar klimatomställningen påstås att det bara gör marginell skillnad. Men när omställningen redan går för långsamt är varje steg bakåt ödesdigert.

Vi talade om kriget och om att stoppa inflödet till Putins krigskassa. Men vi talade också om att vi politiker nu har ett val. Antingen stöder vi de människor som drabbas ekonomiskt eller så stöder vi det fossila. Regeringen valde det senare och sju partier följde med. Jag förklarade att Miljöpartiet valde det andra för att inte pausa omställningen. Och kritiken mot regeringens förslag från jordbrukarna som redan har ställt om till HVO-diesel visar ganska tydligt hur fel det kan bli när stödet bara går till fossilbränslen. Nu straffar politiken dem som gick före och som också drabbas hårt av krigets ekonomiska följder.
 
Detta samtidigt som vi skulle behöva minska våra utsläpp med 20 procent redan i år, enligt WWF och forskare från Uppsala universitet. Från partierna som pausar klimatomställningen påstås att det bara gör marginell skillnad. Men när omställningen redan går för långsamt är varje steg bakåt ödesdigert.
 
Miljöpartiet vill ha en rättvis klimatomställning. Vi vill se till att de svenskar med minst marginaler får samhällets stöd – inte bara bilister. Vi vill se europeisk energisolidaritet med de länder som nu måste kapa beroendet av rysk fossil energi fort. Kriget har en gång för alla bevisat det vi i Miljöpartiet länge påtalat: fossilberoende är en säkerhetsrisk på mer än ett sätt. Den fossilpopulism vi nu ser gynnar ingen på längre sikt.
 
Det finns bara ett miljöparti. Det finns bara ett klimatparti. Det är val i höst.

Annika Hirvonen är gruppledare i riksdagen samt skolpolitisk och jämställdhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV