Nyheter

Italienska barn får rätt till mammans efternamn

Monica Lanfranco, författare, föreläsare, feminist och banbrytande när hon utmanade det könsbestämda medborgarskapet i Italien på 90-talet.

Författningsdomstolen i Italien slår fast att nyfödda barn inte längre automatiskt ska tillskrivas faderns efternamn. Istället ska båda föräldrarnas efternamn vara utgångspunkten.

Fram tills nu har inte föräldrar i Italien kunnat ge enbart moderns efternamn till sina barn. Domstolsbeslutet innebär att föräldrar nu kan välja om deras nyfödda barn ska ha båda föräldrarnas efternamn, endast mammans efternamn eller pappans.

Författaren, filosofen och feministen Monica Lanfranco var banbrytande och på sätt och vis initiativtagare till en omdaning av lagen, som hållit faderns efternamn som obligatoriskt, när hon på 90-talet drev en utdragen, byråkratisk och kostsam kamp för att ge både hennes och hennes makes efternamn till sina egna barn.

Trettio år senare erkänns nu alltså rätten att ge moderns efternamn till barnen.

– Äntligen erkänns en civil rättighet som borde varit en självklarhet sedan länge, Monica Lanfranco till Fempers nyheter.

Hon är själv enda barnet och ville att hennes söner skulle få namnet och på så vis kunna föra det vidare.

– Mina söner är idag 26 och 31 år gamla och ringde till mig och sade, kolla mamma nu blev det som du kämpade för, säger hon och tillägger att det är lite rörande.

Då krävdes det tålamod, många dyra stämplar och en signatur från presidentpalatset innan de båda efternamnen kunde godkännas.

– Men det var det värt, säger Monica Lanfranco.

Lanfranco vill dock understryka att det för henne i första hand inte handlar om moderskapet utan om hur medborgarskapet varit könsbestämt.

– Det här handlar om kvinnors rätt att existera och därmed även bli namngivna.