”Att pensionerna över lag är alldeles för låga ska legitimera att en stor andel pensionärer får mycket låg pension. Det är orimligt”, skriver Ida Gabrielsson (V), som synat högerns motförslag och utöver garantitillägget vill se pensionerna höjas brett för alla pensionärer.
I samband med statsministeromröstningen i höstas ställde Vänsterpartiet kravet på regeringen att höja dom lägsta pensionerna. Sedan garantipensionen infördes i Sverige har den släpat efter den allmänna löneutvecklingen rejält. Skulle man ta hänsyn till detta skulle det behövas en höjning på cirka 3 000 kronor före skatt.
Vänsterpartiet fick efter långa förhandlingar regeringen att lägga fram ett förslag om ett garantitillägg på 1 000 kronor i månaden skattefritt. En halv miljon pensionärer kan få 1 000 kronor mer i plånboken redan i augusti. Drygt 72 procent av dom är kvinnor och det är viktigt.
Många av dom som har dom lägsta pensionerna är kvinnor. Det svenska pensionssystemet slår idag hårt mot LO-arbetare och kvinnor. Det är personalen som slitit under pandemin som högern nu menar inte har arbetat.
Vänsterförslaget omfattar totalt en miljon pensionärer och det är dessa M, KD, L och SD missunnar en välförtjänt höjning på i genomsnitt 750 kronor i månaden. Barnskötare, fastighetsskötare och undersköterskor får höra att dom inte räknas, att dom borgerliga partierna inte har respekt för deras arbete.
Sverige ligger i botten i Norden när det gäller grundnivån i pensionssystemet. Vi har flest fattigpensionärer i Norden. Det kan det här förslaget ändra på.
Sju av tio kommunalare har en andel av sin pension i garantipension, hälften av alla kvinnor har garantipension. Men trots detta menar högern att dessa inte gjort rätt för sig. Arbetsmarknaden ger inte kvinnor rätt till heltid, många kvinnor tar ett större ansvar för barn och hushåll och systemet är riggat för att detta ska straffa sig i pensionskuvertet.
Det vill Vänsterpartiet ändra på. Det ska löna sig att arbeta, men det gör det inte idag för landets låg- och medelinkomsttagare. Pensionerna är allt för låga och socialförsäkringssystemen är urholkade. Det är cyniskt att anföra som enda argument att man vill upprätthålla det så kallade respektavståndet.
Att pensionerna över lag är alldeles för låga ska legitimera att en stor andel pensionärer får mycket låg pension. Det är orimligt. Vänsterpartiet har nu ställt ett ytterligare krav på hur pensionerna kan höjas brett för alla pensionärer.
Det gör vi genom att höja inkomstpensioner. Det förslag vi tar med oss in i förhandlingsrummet efter valet kommer att ge runt 2 000 mer i månaden för landets pensionärer.
Det högern nu utlovar till nästa mandatperiod är en skattesänkning som ger några hundringar i månaden. Vad deras pensionsförslag innebär i år är att pensionärer med dom lägsta inkomsterna endast får under hälften av det som ligger i vänsterförslaget.
Jag är glad att vi tvingat alla partier att driva pensionsfrågan. Men när matpriserna skenar och allt blir dyrare är beskedet om högerns halvering av pensionshöjningen oerhört oroande.
Ida Gabrielsson är Vänsterpartiets vice ordförande och talesperson i pensionsfrågan.