Nyheter

Livräddare i Medelhavet riskerar 20 års fängelse

Migranter anländer till den italienska ön Lampedusa.

På lördagen inleddes en rättsprocess mot livräddare på Medelhavet. 21 personer står åtalade, varav några volontärer från de humanitära livräddningsbåtarna Iuventa-crew, Vos Hestia och Vos Prudence som navigerats av Läkare utan gränser och Rädda barnen. Deras brott: att ha räddat människor från att drunkna.

De 21 personerna står anklagade för ”medhjälp till illegal invandring” och riskerar upp till 20 års fängelse för att ha räddat människor från att drunkna.

– Sedan vårt fartyg beslagtogs i augusti 2017 har över 10 000 människor mist livet i försöken att hitta trygghet i Europa. Flera tusen har tvångsåterlämnats till Libyen där de riskerar tortyr och död. Vi kommer inte tillåta att detta lagliga krig hindrar oss från att agera i solidaritet med människor i rörelse, säger Kathrin Schmidt en av de åtalade till italienska Repubblica.

Den humanitära organisationen Mediterranea saving humans menar att det de här personerna nu utsätts för är ”behandling förbehållen kriminella”.

Mediterranea saving humans startades som en volontärinsamling i Italien för att köpa ett fartyg och organisera räddningsinsatser på Medelhavet precis på samma sätt som de som nu står åtalade. Detta efter att Europas stater i princip frånsagt sig ansvaret för livräddningsinsatserna, vilket Feministiskt perspektiv tidigare rapporterat om.

”Det absurda i denna process är just detta: den slår mot solidariteten och det samarbete till sjöss som syftar till att rädda så många liv som möjligt, och blundar samtidigt för de systematiska brott som de europeiska staterna begår genom att inte rädda liv och istället genomföra pushbacks av människor i nöd som ber om hjälp.”, skriver organisationen i ett inlägg på sociala medier.

Under år 2021 dog uppskattningsvis 3 000 personer på Medelhavet, enligt FN, men ingen kan veta den exakta siffran. Hittills i år handlar det om runt 700 personer som har dött på Medelhavet.

År 2018 var det sex personer om dagen, det vill säga något fler. Och det var då det i stort sett blev omöjligt för hjälporganisationer att verka på Medelhavet. Läkare utan gränser, SOS Méditerranée, Meditteranea saving humans och alla andra humanitära organisationer som redan då var de enda som räddade liv på Medelhavet har sedan dess tålmodigt försökt arbeta vidare trots hinder för att lägga till i hamnar, fartyg som konfiskerats, hot och anmälningar om brott.

Enligt hjälporganisationerna borde de som låter tusentals människor dö i havet, som samarbetar för att deportera människor och pusha tillbaka de som försöker lämna exempelvis Libyen och Tunisien och som bryter mot internationella konventioner för mänskliga rättigheter vara de som sitter på de anklagades bänk.

Manifestationer ägde rum i samband med öppnandet av rättegångsförhandlingarna i Trapani i södra Italien på lördagen.