Intervju

Startup-tävlingen Shift har kommit för att stanna

Deqa Abukar.

Den här veckan 1-5 juni, är det för andra året final i Shift, ett initiativ för jämlika investeringar.  Fempers nyheter har intervjuat Deqa Abukar, medgrundare av Bling startup som tillsammans med Breakit står bakom tävlingen.

Av det svenska riskkapitalet går knappt 1 procent till entreprenörer med förankring i förorten, och ungefär 2 procent går till kvinnor. Nu närmar sig finalen i andra omgången av initiativet Shift, vars mål är att skifta flödet av investeringar från innerstaden till områden och grupper som förbises.

2021 ansökte 264 entreprenörsteam till Shift och 25 miljoner kronor fördelades i i investeringar. Denna gång har intresset ökat med 172 procent till 456 ansökningar. Under våren har semifinaler hållits i Stockholm, Göteborg och Malmö, där teamen har fått pitcha sina idéer för en jury med näringslivsprofiler och investerare. De 13 som gått till final möter Shifts ”drakar” och har möjlighet till investeringar på flera miljoner kronor.

Vad står det ökande intresset för?

– Det visar att vi har hittat ett hål i marknaden. Tidigare har man pratat om riskkapital som något som är demokratiskt, för alla. Och det har vi kunnat motbevisa genom den här statistiken, men vi har också skapat incitament för entreprenörer som vanligtvis inte får investeringar eller inte har kontaktnät att hitta ett ställe där de faktiskt har tillgång till investeringar.

Du är själv en entreprenör. Har det inneburit fördelar för dig i projektet?

– När vi började hade vi inte kontaktnätet, så alla problem vi vill lösa i Shift är i första hand självupplevda. På så sätt var det viktigt för oss att identifiera vilka utmaningar vi hade, allt ifrån vilka ska man skriva till, hur skriver man ihop en pitch som är tilltalande till alla. Sedan har vi genom åren träffat tusentals entreprenörer som säger samma sak. Så någonstans finns en sanning i vad majoriteten känner och säger. Även om det går att googla fram till mycket är det inte så lätt som man tror.

– Och nätverket är helt ovärderligt. Om jag känner x, y och z, så känner de fler personer. Jag kanske får investeringen fem personer ner i ledet, och inte första personen jag känner. Shift, i slutändan, även om det slutar i ett draknäste, så handlar det om att skapa det här nätverket. Skapa infrastrukturen för att fler ska känna varandra, ha varandra i telefonboken och ringa upp när man väl behöver det, vare sig det är en investering eller om det är annat. Vi vill bara krossa den här glasväggen till samhället egentligen.

När du tittar tillbaka är det någon särskild satsning du skulle vilja lyfta fram?

– Vi har ju haft entreprenörer som innan vi ens hade ett nätverk har mejlat, varit investeringsredo och försökt komma i kontakt med en massa investerare och inte riktigt fått napp. Så har de varit med i Shift och fått med fyra-fem investerare i samma företag. Det är den röda tråden, nu känns det möjligt och nåbart. Det som är kul att se är att vissa kommer tillbaka vare sig de fick investering förra året eller inte. De känner att i det här nätverket, i det här sammanhanget finns det plats för mig.

– Nu har vi två killar som var med förra omgången. Då fick de ingen investering. I år kom de tillbaka och är med i final. De har verkligen gjort om sin pitch, gjort rätt och känt att nu går det, och nu är de i final. Det är en allt är möjligt-plattform. Det är det jag får tillbaka från andra, att här känns det möjligt på riktigt, inte att det är någon glamoriserad värld av entreprenörskap som förespeglar att alla ska kunna få en investering och så får man ändå inte det.

Hur har responsen från branschen varit?

– Både gott och ont, det positiva är att de flesta är väldigt måna om att vilja lösa det här problemet. Även om man kanske inte känt att det finns, eller har upplevt det själv så finns det ett jättestort engagemang kring att vilja lösa det. Det andra som vi upplever är att vissa tycker inte att det riktigt stämmer. En del är fast i att entreprenörskap är demokratiskt, att alla har samma möjlighet till investering, det handlar om idén och man vägrar se det strukturella i problemet. Men majoriteten är självklart positiva och vi har fått enormt stöd av investerare i branschen.

Hur ser du på diskussionen kring separatism och inkludering i det här sammanhanget, ni verkar ha valt både och?

– Jag skulle säga att vi generellt i Bling är för att kunna vara separatistiska. Vi har en idétävling som enbart är för individer i förorten, för att de ska komma ikapp resten av ekosystemet. Det är det man måste erkänna för sig själv först. Att det är segregerat. Vissa har bättre förutsättningar. Och då kan man acceptera separatistiska forum. Har man inte kommit till den insikten, eller inte ens inser att problemet finns, då blir det svårt att tycka att separatistiska plattformar behövs eller att det är rättvist.

– Det kan inte vara svart och vitt, som diskussionerna går. Nu har vi gjort det här omedvetet och lyckats få det bästa av båda världar. Och tänkt att vi vill skapa en plattform som gynnar de som är utanför, men som ändå spelar enligt spelreglerna. Såklart har vi många som säger ”varför får gemene man inte komma med”. Men gemene man har möjlighet att ta del av resten av infrastrukturen. Det som är bra med Bling är att det är bara just Shift och För-orten som är separatistiska. I vår huvudverksamhet får vem som helst oavsett var man kommer ifrån och hur man ser ut vara med i programmet och ta del av de verktyg vi har. Men just i Shift måste vi göra de här gränsdragningarna för att ett kunna påvisa problemet, och verkligen kunna ge möjligheter till en målgrupp som inte får dem.

Kommer vi få se effekter på ekonomin av att samhället börjar ta vara på de här krafterna?

– Självklart. Vi kommer få se det både ekonomiskt och i samhället, allt från vilka besparingar vi kommer göra, vilka utmaningar som kommer finnas kvar. Ett klockrent exempel är om en person med en annan bakgrund är arbetsgivare har den tendens att anställa fler med annorlunda bakgrund. Det är ju ett jättestort problem på arbetsmarknaden. Så vi kan lösa det problemet och så mycket annat, självförsörjning av fler entreprenörer.

– Våra entreprenörer är inte bara sådana som tänker – nu ska jag bli en unicorn, utan vi familjeföretag, enmannaföretag, vi har små bolag, medelstora bolag, bolag som skapar jobb för flera hundra personer. Vi vill verkligen skapa ett mer inkluderande ekosystem i det svenska näringslivet, snarare än bara investeringar. Investeringarna är bara toppen på isberget, medan allt annat också måste demokratiseras och inkluderas.

I samband med att Shift öppnade för ansökningar i februari lanserades podden Mot alla odds. Där träffar Deqa Abukar personer som på något sätt gjort en inspirerande resa, och ger en inblick i arbetet som pågår hela tiden, när det inte är tävling, med initiativ som Womenisa, Bridge och För-orten. Womenisa är ett nätverk för kvinnors utveckling och entreprenörskap.

Hur ser du på kvinnors möjligheter i ekosystemet och hur kommer Womenisa in i Shift?

– Kvinnor är en del av de underrepresenterade, framför allt kvinnor med en annan bakgrund, de ligger ännu längre ifrån ekosystemet. Men Womenisas arbete går direkt in i Shift eftersom den andra målgruppen i Shift, förutom människor med annan bakgrund och förankring i förorten, är kvinnor – oavsett var man kommer från vad man har för bakgrund, etnicitet, religion, you name it – kvinnor är det som enar oss. Den gruppen har vi som direkt målgrupp i Shift och i alla våra initiativ för att de är utanför ekosystemet oavsett var man kommer ifrån. Men har du en annan bakgrund så är du ännu längre ifrån. Där dubbelbestraffas man.

Hur kom du in i näringslivet och vad är din drivkraft?

– Jag är uppväxt i en entreprenörsfamilj, eller släkt snarare, där jag sett i första hand vad entreprenörskap gör för en individ. Allt från integration i ett samhälle till att kunna försörja familj och ta hand om sig själv. Min mamma startade sitt företag när vi flyttade till Sverige för några år sedan. Det är det enda jag har sett henne göra och jag vet vilken nytta det har för individen i första hand. Sedan har jag växt upp i en miljö där allt är möjligt, så när jag först skulle ut i världen och göra vad jag vill, såg jag att resten av samhället inte tyckte att jag, Deqa, med mitt utseende och min bakgrund kan göra och borde göra det jag vill. Jag såg att det fanns begränsningar i vad som var möjligt och tillgängligt för sådana som mig.

– Så det blev självklart en personlig agenda i början. Varför får inte jag göra det alla andra gör, varför finns det inte entreprenörer som ser ut som mig på alla offentliga platser. Vilket för några år sedan absolut inte såg ut som det gör idag. Sedan såg jag att problemet var så mycket större än mig själv, att det finns strukturella hinder, strukturella problem som vi måste lösa för att det här ska bli långsiktigt. Det är långsiktigheten som är drivkraften här. Det handlar inte om att det ska bli bättre för mig, dig utan för våra barn, barnbarn. De ska kunna leva i ett samhälle där man inte begränsas på grund av var man kommer ifrån, var man bor eller hur man ser ut. Vi bor i Sverige, ett extremt rikt land på möjligheter och resurser, det ska alla få ta del av.

Framtiden, hur ser den ut?

– Shift är en del av lösningen. Vi ser inte det här som den enda lösningen som finns, utan vi tycker det är en del av lösningen. Shift har väckt frågan och fått upp den på tapeten. Det vi försöker, utöver att köra vidare med Shift årligen och göra det bättre och större, är att hitta olika lösningar på problemet. Det stora problem vi försöker lösa är ju att riskkapital är skevt fördelat och generellt svårtillgängligt för individer som inte har de rätta nätverken.

– Nu håller vi på att skapa en ny produkt som jag inte får säga så mycket mer om, men som också är en del av den här pusselbiten där vi försöker lösa och tillgängliggöra kapital. Vi håller på med fler produkter för att lösa problemet i sin helhet, men just med Shift kommer vi fortsätta. Göra det större, göra det tillgängligt för fler, försöka få in fler investerare så det blir en plattform som går varje år, så det blir naturligt för det svenska ekosystemet att Shift finns.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV