Evenemang

Sök till antirasistisk litteraturkurs

FREDAG 26 AUGUSTI GÖTEBORG

Kursen håller nu öppet för ansökan inför nästa kursstart som sker i september 2022. Sista dag att söka inför höstens kursstart är den 26 augusti.
Kursen ”språket är inte glömt men raderna är brutna” är en litteratur- och skrivarkurs som undersöker modern skönlitteratur om rasism och exil i Sverige. Kursen är på 25 procent över två terminer. Den ges på distans förutom fyra obligatoriska helgträffar i Göteborg på Kvinnofolkhögskolan. Kursens namn ”språket är inte glömt men raderna är brutna” kommer från en rad i Burcu Sahins diktsvit Broderier.

INNEHÅLL:
”Språket är inte glömt men raderna är brutna” är ingen vanlig litteraturkurs utan en möjlighet att tillsammans undersöka relationen mellan förtryck och estetik utan förenklingar och exotisering. Kursen kommer ur ett behov att undersöka litteratur om rasism med omsorg, ömhet, estetisk och politisk blick, och att tala om relationen mellan rasism och estetik på ett sätt som varken reducerar oss till våra erfarenheter eller osynliggör dem.
Kursen kommer bland annat ställa frågorna: Vilka gemensamma mönster finns det i litteraturen vi läser och på vilka sätt skiljer de sig åt? Hur relaterar skildringen av rasism i litteraturen med klass, kön, genus, sexualitet och funktion. Kan man tala om antirasistiska estetiker? Vad kan flerspråkighet och erfarenhet av rasistisk språkpolitik innebära för skrivandet?
På kursen ”språket är inte glömt men raderna är brutna” kommer vi även att skriva om exil och rasism, i samtal med varandra och texterna vi läser. Vi kommer att ha textsamtal som fokuserar på hur rasism och exil skildras i våra egna texter.

UPPLÄGG:
Kursen ges på 25 % studietakt över två terminer. Två fysiska träffar per termin sker på skolan däremellan utför du läs och skrivuppgifter mellan varje träff. Höstterminens helgträffar sker den 1-2 oktober och 12-13 november.
Undervisar på kursen gör författaren Felicia Mulinari och poeten Lizette Romero Niknami, som bägge arbetar konstnärligt med kursens teman.

Så här ansöker du:
Via Schoolsoft där du bifogar ett personligt brev där du förklarar varför du vill gå just den här kursen och på vilket sätt du är intresserad av kursens tematik. Uppge även dina personuppgifter.

Du kan även söka genom att maila [email protected] .
Du behöver inte ha skrivit tidigare för att söka kursen utan det räcker med att du är nyfiken på skrivande och engagerad i kursens ämne.

Till kvinnofolkhögskolan kan alla som är kvinnor och/eller transpersoner söka.

Studietakt: 25 %
Längd: 2 terminer
Kurstid: 26 september – 16 december 2022, vårens datum meddelas senare.
Kostnad: 300 kronor/termin

Är du antagen till Your Silence Will Not Protect You eller Projektåret kan du välja att söka till denna kurs för att läsa den samtidigt som den kurs du redan antagits till.

Man behöver dock inte ha gått eller gå på Your Silence Will Not Protect You eller Projektåret för att söka den här kursen, den passar bra att läsa fristående.

Om du redan har gått ”Språket är inte glömt men raderna är brutna” en termin, är du välkommen att söka även denna gång. Men då får du också vara beredd på att vissa lektionsmoment kan komma att upprepas.

Kontaktperson: Lizette Romero Niknami
E-post: [email protected]
Följ kursen på instagram: @spraketarinte
Mer information finns på kvinnofolkhögskolans hemsida.

Mer om evenemanget här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV