Evenemang

Sök till antirasistisk litteraturkurs

FREDAG 26 AUGUSTI GÖTEBORG

Kursen håller nu öppet för ansökan inför nästa kursstart som sker i september 2022. Sista dag att söka inför höstens kursstart är den 26 augusti.
Kursen ”språket är inte glömt men raderna är brutna” är en litteratur- och skrivarkurs som undersöker modern skönlitteratur om rasism och exil i Sverige. Kursen är på 25 procent över två terminer. Den ges på distans förutom fyra obligatoriska helgträffar i Göteborg på Kvinnofolkhögskolan. Kursens namn ”språket är inte glömt men raderna är brutna” kommer från en rad i Burcu Sahins diktsvit Broderier.

INNEHÅLL:
”Språket är inte glömt men raderna är brutna” är ingen vanlig litteraturkurs utan en möjlighet att tillsammans undersöka relationen mellan förtryck och estetik utan förenklingar och exotisering. Kursen kommer ur ett behov att undersöka litteratur om rasism med omsorg, ömhet, estetisk och politisk blick, och att tala om relationen mellan rasism och estetik på ett sätt som varken reducerar oss till våra erfarenheter eller osynliggör dem.
Kursen kommer bland annat ställa frågorna: Vilka gemensamma mönster finns det i litteraturen vi läser och på vilka sätt skiljer de sig åt? Hur relaterar skildringen av rasism i litteraturen med klass, kön, genus, sexualitet och funktion. Kan man tala om antirasistiska estetiker? Vad kan flerspråkighet och erfarenhet av rasistisk språkpolitik innebära för skrivandet?
På kursen ”språket är inte glömt men raderna är brutna” kommer vi även att skriva om exil och rasism, i samtal med varandra och texterna vi läser. Vi kommer att ha textsamtal som fokuserar på hur rasism och exil skildras i våra egna texter.

UPPLÄGG:
Kursen ges på 25 % studietakt över två terminer. Två fysiska träffar per termin sker på skolan däremellan utför du läs och skrivuppgifter mellan varje träff. Höstterminens helgträffar sker den 1-2 oktober och 12-13 november.
Undervisar på kursen gör författaren Felicia Mulinari och poeten Lizette Romero Niknami, som bägge arbetar konstnärligt med kursens teman.

Så här ansöker du:
Via Schoolsoft där du bifogar ett personligt brev där du förklarar varför du vill gå just den här kursen och på vilket sätt du är intresserad av kursens tematik. Uppge även dina personuppgifter.

Du kan även söka genom att maila lizette.romero@kvinnofolkhogskolan.se .
Du behöver inte ha skrivit tidigare för att söka kursen utan det räcker med att du är nyfiken på skrivande och engagerad i kursens ämne.

Till kvinnofolkhögskolan kan alla som är kvinnor och/eller transpersoner söka.

Studietakt: 25 %
Längd: 2 terminer
Kurstid: 26 september – 16 december 2022, vårens datum meddelas senare.
Kostnad: 300 kronor/termin

Är du antagen till Your Silence Will Not Protect You eller Projektåret kan du välja att söka till denna kurs för att läsa den samtidigt som den kurs du redan antagits till.

Man behöver dock inte ha gått eller gå på Your Silence Will Not Protect You eller Projektåret för att söka den här kursen, den passar bra att läsa fristående.

Om du redan har gått ”Språket är inte glömt men raderna är brutna” en termin, är du välkommen att söka även denna gång. Men då får du också vara beredd på att vissa lektionsmoment kan komma att upprepas.

Kontaktperson: Lizette Romero Niknami
E-post: lizette.romero@kvinnofolkhogskolan.se
Följ kursen på instagram: @spraketarinte
Mer information finns på kvinnofolkhögskolans hemsida.

Mer om evenemanget här.

Evenemang

Ett år med mamma – författarsamtal med Ann-Charlotte Andersson

11 DECEMBER, BJÖRKHAGEN, STOCKHOLM

Kom och lyssna till ett samtal mellan Ann-Charlotte Andersson och Sandra Eriksson, om boken ”Ett år med mamma” utgiven på Ordfront förlag. Mitt i livet bestämde sig Ann-Charlotte Andersson för att hoppa av ekorrhjulet och leva ett år med sin mamma ute på landet.

Mamma Ingrid kan allt om mat, hantverk och hur man får ett hushåll att gå runt på knappa resurser. Mycket av det har hon i sin tur lärt sig av sin mamma, i en kedja av kvinnokunskap som sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Det är ett liv som är fyllt av arbete – kött som ska styckas, bajstunnor som ska grävas ner och äppel- och lingonplockning till förbannelse men där det ändå alltid finns plats för vänner och familj.

Ett liv som är hållbart på riktigt.

Välkommen in i familjen Anderssons värld, där tid inte är pengar, pengar inte är lycka och ensam inte är stark.

Fri entré – Boka plats här
https://beta.biblioteket.stockholm.se/…/forfattarbesok…

Samtalet är ett samarrangemang mellan Kulturföreningen Björkhagens hjärta och Björkhagens bibliotek, och genomförs med stöd från Stockholm stad.

Måndag den 11 december, klockan 17–18.

Evenemang

Nobelbesök med representanter för fredspristagaren

Illustration: Niklas Elmehed, Nobel Prize Outreach
Illustration: Niklas Elmehed, Nobel Prize Outreach

14 DECEMBER, UPPSALA

Uppsala universitet bjuder in till panelsamtal med representanter för mottagaren av Nobels fredspris.

Zan- Zendegi-Azadi (Kvinna – liv – frihet)
Panelsamtal om fred, kvinnors och allas mänskliga rättigheter i Iran och i världen.

Deltagare: Fredspristagarens man och dotter, Taghi Rahmani och Kiana Rahmani, som representanter för fredspristagare Narges Mohammadi.
Professor Joakim Palme, statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.
Senior universitetslektor Elin Bjarnegård, statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.
Doktorand Martin Langby, institutionen för teolog, Uppsala universitet.
Programdirektör Sigrid Gruener, Dag Hammarskjölds Minnesfond.
Moderator: seniorprofessor Peter Wallensteen, institutionen för freds- och konfliktvetenskap, Uppsala universitet.

Plats: Universitetsaulan, Universitetshuset, Biskopsgatan 3. Uppsala
Den 14 december. Tid: 10.30 (Platserna ska vara intagna 10.15)

Fri entré och först till kvarn. Vänligen notera att större väskor inte får medföras in i aulan. Evenemanget hålls på engelska.
——-
Representatives of the Nobel Peace Prize laureate
Zan – Zendegi – Azadi (Woman – Life – Freedom). Panel discussion on peace, women’s and all people’s human rights in Iran and in the world.

Participants: Representatives of Narges Mohammadi, Nobel Peace Prize laureate – daughter Kiana Rahmani and husband Taghi Rahmani.
Programme director Sigrid Gruener, Dag Hammarskjöld Foundation.
Professor Joakim Palme, Dept of Government, Uppsala University.
Senior lecturer Elin Bjarnegård, Dept of Government, Uppsala University.
PhD candidate Martin Langby, Dept of Theology, Uppsala University.
Moderator: Professor Peter Wallensteen, Peace and Conflict Research, Uppsala University.

Venue: Grand Auditorium, University Main Building, Biskopsgatan 3.

Date: 14th of December. Time: 10:30 (please be seated by 10:15).

Free entry. No prior registration. Limited number of seats available. Please note that you are not allowed to bring larger bags into the venue. The event will be held in English. Welcome!

Evenemang

RFSL Vintermingel 

12 DECEMBER, STOCKHOLM

Det är dags igen! Den 12 december öppnar vi dörrarna på RFSL Stockholm för vårt årliga vintermingel! 

Vi samlar medlemsgrupper, aktivister, volontärer, medlemmar och allierade till ett mysigt mingel. Under kvällen kommer vi ha utdelning av priset ”Årets Eldsjäl” , samt få ett fint uppträdande av Kvinnokören Sapphonia.

Är du nyfiken på vad vi på RFSL Stockholm pysslar med om dagarna? Kom förbi och snacka! Vi bjuder självklart på fika och glögg!

Vart? Alsnögatan 7, plan 3. Ring på ringklockan till vänster om dörren.

När? Tisdag den 12 december, klockan 18.00–20.00

Våra lokaler är tillgängliga för permobil, rullstol och rullator. Färdtjänst kan köra upp till porten.

It’s time again! On December 12th we invite you to RFSL Stockholm for our annual ”Vintermingel.” 

We gather member groups, activists, volunteers, members and allies for a festive mingle. During the evening, we will present the award ”Årets Eldsjäl” , and have a nice performance by the women’s choir Sapphonia.

Are you curious about what we do at RFSL Stockholm during the day? Come by and have a chat! Of course, we’ll have fika and mulled wine!

Where? Alsnögatan 7, floor 3. Ring the doorbell to the left of the door.

When? Tuesday 12th of December, at 18.00–20.00

Our premises are accessible for permobiles, wheelchairs and walkers. A shuttle service can drive up to the gate.