Krönika

Skönhetskliniker ljuger

Sandra Dahlén.

Estetiska kirurgiska ingrepp blir allt vanligare. På frågan varför alltfler väljer att göra det svarar Sandra Dahlén i sin krönika: ”För att kliniker ljuger eller undanhåller information – i alla fall om intimkirurgi.”

Jag är inte en av dom som pratar om vulvor som vackra. Jag tycker inte att min egen är det och fick en gång höra att jag därmed bär på ett självhat. Kanske det, vore inte ett dugg konstigt i ett patriarkat. Men medan jag hör kollegor prata om hur speglar mellan benen ska visa det vackra så är jag mer praktiskt lagd och förhåller mig till funktion.

I mitt jobb som sexualupplysare har jag därför ofta fokus på vad man kan ha könsorgan till; inte begrunda huruvida de är vackra eller inte. Jag pratar dock gärna om utseende mer som allmänbildning – hur kön faktiskt ser ut, såsom att penisar oftast är sneda eller böjda, förhudar olika långa och att inre blygdläppar oftast hänger ut och är olika stora. Hur det finns en massa hår, veck, knottror, fläckar och färger.

vi fick frågan varför vi tror att det är så många som gör olika typer av estetiska kirurgiska ingrepp idag. Vårt unisona svar var: för att utbudet är så stort, synligt och prissänkt. – detta skapar möjligheter och efterfrågan.

För ett par veckor sedan gästade jag en podd där vi var inne på könsorgans utseende kopplat till intimkirurgi. Maria Sveland intervjuade mig och Erik Galli (journalist som gjort SVT-serien Under kniven om sina egna och andras skönhetsoperationer) och vi fick frågan varför vi tror att det är så många som gör olika typer av estetiska kirurgiska ingrepp idag. Vårt unisona svar var: för att utbudet är så stort, synligt och prissänkt. – detta skapar möjligheter och efterfrågan.

Skulle jag sitta i podden just nu skulle jag dock lägga till en viktig sak: För att kliniker ljuger eller undanhåller information – i alla fall om intimkirurgi.

Idag gick jag nämligen in på en random kliniks hemsida för att se vad de skriver om blygdläppsförminskning – ett av de ingrepp inom estetisk plastikkirurgi som ökar allra mest världen över. (I Sverige vet vi inte riktigt då privata kliniker fram tills nyligen inte haft någon skyldighet att rapportera sin verksamhet till Socialstyrelsen.)

Första kliniken jag hittar skriver att ”En del kvinnor har en kraftig asymmetri av blygdläpparna och de inre blygdläpparna kan även bli förstorade efter puberteten eller graviditet.” Observera ordet kan, att de kan bli förstorade efter pubertet. De vill alltså få oss att tro att det normala är att gå runt med en liten barbie-snippa hela livet, som om puberteten för de allra flesta hoppar över tillväxt av blygdläppar!

Jag gick in på ännu en klinik och läste att: ”Många kvinnor har besvär av asymmetriska blygdläppar, därav hämmat sexliv, problem med hudinfektioner och skavsår.”  Hudinfektioner är rent bullshit. En infektion behöver bakterier eller virus och de skulle alltså på ett magiskt sätt dras till just ”asymmetriska blygdläppar”? Skavsår kan uppstå vid torrhet, inte asymmetri.

Det intressanta är också att de formellt ses som just skönhetsingrepp. Därför har det hittills inte funnits någon lag som direkt reglerar kundens skydd vid ingreppen, samtidigt som alltså klinikerna marknadsför dem som medicinskt motiverade.

Jag skulle kanske kunna sträcka mig till att någon enstaka som inte lyckas pilla in sina stora blygdläppar i springan och rider mycket skulle kunna få problem. Men jag blir faktiskt lite tagen av att kliniker har mage att i sin kommunikation utåt låtsas om att dessa ingrepp skulle vara medicinskt motiverade, att de handlar om något annat än vad de är: skönhetsoperationer.

Det intressanta är också att de formellt ses som just skönhetsingrepp. Därför har det hittills inte funnits någon lag som direkt reglerar kundens skydd vid ingreppen, samtidigt som alltså klinikerna marknadsför dem som medicinskt motiverade.

Jag förstår verkligen att man vill ändra på sitt utseende. Jag är en av dem som håller på en hel del för att trixa och fixa med mitt. Just könsorgan kan också vara så kopplade till extra känsliga ämnen i livet som sex, identitet och nära relationer.

I Australien har forskaren Gemma Sharp undersökt varför kvinnor genomgår blygdläppsförminskning. Samtal med vänner och kommentarer från manliga sexpartnerns om blygdläppars storlek påverkar hur de ser på sina genitalier.

Många undviker sex för att ingen ska se hur de ser ut. Att fixa till detta med en operation är såklart frestande. I Sverige går de allra flesta olika operationer som hela tiden utförs runt om i landet bra. Men ibland gör de inte det. Ibland går inte ens de enklaste rutinoperationerna bra utan skapar livslångt lidande.

Jag tror att de allra flesta av oss är missnöjda med vårt eget utseende på något sätt. Men jag tänker också att det ingår i livet att lära sig att leva med det.

Hur många misslyckade ingrepp och skador som skett vid blygdläppsförminskningar vet vi inte men gynekologer vittnar om misslyckade operationer. Och vi vet att skönhetsklinikerna skär i det område som har mest nervändar på hela kroppen – nervändar som har som enda funktion att skapa njutning.

Det gör mig ont att så många skär i njutningen, riskerar att skada en sådan gåva. Men jag förstår att skada inte är det vi främst tänker på i ett möte med en klinik som andas lyx och professionalitet.

Jag tror att de allra flesta av oss är missnöjda med vårt eget utseende på något sätt. Men jag tänker också att det ingår i livet att lära sig att leva med det. De allra flesta av oss lär oss det – ofta dock med lite modifikationer. Jag sa det här under poddinspelningen. Erik tittade då på mig och sade lugnt att han önskade att han hade fått veta det när han var yngre.

RFSU:s podd om genital självkänsla och intimkirurgi kommer i september.

FAKTA/Nya regler

Den 1 juli 2021 trädde nya regler om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar i kraft. Det innebär nya kompetenskrav för de som utför ingreppen, större skyldigheter för verksamheterna och stärkt skydd för patienterna.

Sandra Dahlén är sexualupplysare, författare – aktuell med boken Frigående barn – och sexualpolitisk krönikör i Fempers nyheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV