Hbtqi+-personer på sociala medier säger att sociala medier varken är en välkomnande eller säker plats för dem. Det visar en ny rapport från GLAAD.
GLAAD är en amerikansk icke-statlig mediegranskningssorganisation, grundad som en protest mot ärekränkande bevakning av homosexuella och lesbiska personer. Dess agenda har sedan dess utvidgats till hbt och underhållningsindustrin och dess skildring av dessa grupper.
GLAAD är världens största organisation som bevakar och främjar deltagande av lesbiska, homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner i media.
I den senaste undersökningen sade 84 procent av hbtqi+-vuxna att det inte finns tillräckligt med skydd på sociala medier för att förhindra diskriminering, trakasserier eller desinformation.
Dessutom känner sig 40 procent av de vuxna hbtqi+-personerna, liksom 49 procent av transpersoner och icke-binära personer, inte välkomna och trygga på sociala medier.
Instagram, Facebook, Twitter, YouTube och TikTok fick alla underkända betyg, var och en fick ett betyg under 50 av 100 möjliga. TikTok fick lägst poäng med 43 procent. Instagram fick högst poäng med 48 procent.
GLAADs resultat är en del av organisationens andra årliga Social media safety index 2022 – en rapport om hbtqi+-användarsäkerhet på de fem stora sociala medieplattformarna.