Prenumerera

Logga in

Krönika

Carmen Villalba – fortfarande kvar i fängelse trots avtjänad dom

Carmen Villalba och dotter Leticia.

I 18 år har Carmen Villalba suttit fängslad i Paraguay, anklagad för brott kopplade till vänsterpartiet Patria Libre. Redan i juli 2021 hade Villalba avtjänat sitt straff, men regimen förhalar hennes frigivning. För Ana Valdes berättar hon om sitt liv i fängelset och om oron för sin kidnappade dotter.

Carmen Villalba är 51 år, född i Paraguay 1971. Sedan 18 år tillbaka sitter hon inlåst i ett fängelse anklagad för mord, kidnappningar och stölder. Hon var med i en gerilla som var knuten till vänsterpartiet Patria Libre som grundades 1990.
I fängelset trakasseras hon ständigt, alla är rädda att hon ska rekrytera andra medfångar. Militärerna anser henne vara landets farligaste terrorist och hon misshandlas ständigt.

Paraguay, som på sista delen av 1800-talet utsattes för ett blodigt krig mot Argentina, Brasilien och Uruguay återhämtades aldrig och förlorade en stor del av sin befolkning och en del territorier. Paraguay förvandlades till ett land utan demokratiska rättigheter där den civila befolkningen levde under svåra förhållande.
Olika militärer och korrupta politiker erhöll presidentposten och iscensatte olika statskupper mot rivaler. Generalen Alfredo Stroessner, en tysk ättling som styrde landet med järnhand mellan 1954 och 1989, hade starka band med nazisterna.

Hon vill fokusera sig på att söka efter Lichita hennes tonårsdotter som föddes i fängelset och som skadades av militärerna och kidnappades.

Det var till Paraguay Bernhard Förster utvandrade 1886 för att skapa ett nytt arisk Tyskland. Han landade med 14 familjer och drömde om att skapa ett nytt land utan judar. Han var för övrigt filosofen Friedrich Nietzsches svåger. Han misslyckades och begick självmord 1899. Adolf Hitler hyllade honom som nazismens fader och skickade tysk jord för att täcka hans grav.
Stroessner jagade vänsterdissidenter och lät mörda intellektuella och fackföreningsledare.
1975 grundade Paraguay, Argentina, Uruguay och Chile något som kallades Operacion Condor. Bolivia och Brazil blev senare också partner i det som blev en av världens största krig mot sociala rörelser och dissidenter. Med stöd från USA som finansierade de flesta av dessa regimer suddades bort flera generationer av tänkare och studenter.

Carmen Villalba anklagas för att vara en av gerillans historiska ledare och för att ha deltagit i kidnappningar och mord på företagare. I ett land där våld styr skapas det ofta en kultur där alla medel tillämpas och där våldet eskaleras och blir acceptabelt som förhållningssätt.
Jag har frågat Carmen per telefon hur ser hennes drömmar ut, på vilket sätt ser hon på sin framtid? Hon vill fokusera sig på att söka efter Lichita hennes tonårsdotter som föddes i fängelset och som skadades av militärerna och kidnappades.
”Det är klart jag vill fortfarande kämpa för revolutionen som vårt land behöver”, svarar hon.

22-03-16: Frige politiska fången Carmen Villalba!

Ana Valdes

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV