Studie efter studie visar att allt fler yngre män tycker att kvinnors frigörelse har gått för långt och anser att feminism är det största hotet. Här är varför du måste vara uppmärksam på incelkulturen.
Tro det eller ej, men ordet incel myntades av en kvinnlig universitetsstudent som skapade en maillista för sig själv och andra som upplevde ensamhet eller brist på romantiska erfarenheter och var öppen för alla oavsett kön eller sexuell läggning. Själva termen incel är en förkortning för involuntary celibacy, vilket på svenska är ofrivilligt celibat.
Listan flyttades över till plattformen Reddit under 2000-talet och utvecklades till den farliga kvinnofientliga subkultur som vi känner till idag. En populär förklaringsmodell som diskuteras på incelforum är att män tvingas in i ofrivilligt celibat på grund av feminism och kvinnors frigörelse.
Medan forkskare beskriver incelmän som väldigt isolerade, misslyckade män som saknar framtidstro.
Incelkulturen är ett rent internetfenomen där gemenskapen på nätet är det viktigaste och där diskussionsforumen fungerar som en sorts ”safe spaces” för dessa män. Platser med egna regler och noll konsekvenser.
Helt ostört har de i snart två decennier fått prata om sexuella övergrepp och väpnad revolution på nätet medan ingen tog deras hot på allvar eller ens märkte det. Knappt vi feminister gjorde det.
Det är faktiskt bara de senaste åren som flera säkerhetstjänster, forskare, statliga myndigheter och organisationer runt om i världen på allvar börjar undersöka både retoriken och radikaliseringen. Ofta på grund av koppling till incidenter av massvåld. Som för inte så länge sedan när en 18-årig gymnasieelev utförde ett dubbelmord på Malmö Latinskola och dödade två lärare. Enligt polisförhör hade han, enligt Sydsvenskan, inspirerats av tidigare inceldåd.
2020 publicerade Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) ett memo som undersökte några av de största digitala mötesplatserna, såsom incels.co, looksmax.me och lookism.net, och varnade därefter för ett ökat hot från män som identifierar sig som incel.
Vi tänker på masskyttarna som från utkanterna, men giftiga attityder som speglar deras känslor är inte svåra att hitta i mainstream medier också.
Vad vi missar är hur även de mest extrema åsikter har en chans att bli rumsrena. Enligt mig har incelretoriken haft ett stort inflytande på nätet.
Incelkulturen har utvecklats från Reddit-trådar till ett ekosystem på nätet, även kallad ”the manosphere”, en engelsk term som används av sociologer för att beskriva webbsidor som riktar in sig på kvinnohatsretorik. Det omfattar allt från de mest extrema åsikterna som hetsar till våld mot kvinnor – incel, till de som delar åsikter om så kallade traditionella maskulina värden eller i varierande grad är intresserade av manlig överlägsenhet. Samtliga målar upp feminism som främsta fiende.
Bra exempel på en ”rumsren” variant av kvinnohat är psykologiprofessor Jordan Peterson som har en massiv och lojala anhängarskara online, och som blivit känd för sin kulturkonservativa politik och åsikter om att maskuliniteten ”är i kris”. Peterson som älskar att referera till Sverige som det misslyckade jämställdhetslandet har också suttit på Skavlan på bästa sändningstid och turnerat i landet som föreläsare. Om du söker på ordet manosphere på Yotube eller TikTok hittar du tiotusentals videos som pushar en hypersexualiserad playboylivsstil, där kvinnans plats är i hemmet.
I en annan studie från Försvarshögskolan från februari 2022 framkom att 12 procent av männen och fyra procent av kvinnorna i Sverige ser feminism som ett säkerhetshot. Studien fann också att främst yngre män och män är mest oroliga för terrorism, migration, och feminism, och har lågt förtroende för media och etablerade institutioner.
Historiskt sett är extremt kvinnohat inget nytt. Dock tror jag att den kraft och bredd av hat som vi ser på sociala medier idag saknar motstycke.
Oavsett om det är akademiker som Peterson eller incels som sitter hemma isolerade, så vet vi vad de verkligen törstar efter – manlig dominans. I deras världsbild är kvinnan det största hotet.
Frågan är bara varför vi feminister inte har mobiliserat oss mot patriarkatet på nätet? För det här är ingen kamp vi vinner med bara politiska beslut om säkerhet på nätet för kvinnor eller med forskning, tyvärr så måste vi vara en större del av diskursen och framförallt våga möta hatet öga mot öga och absolut inte tillåta så kallade safe spaces.
Vi kan helt enkelt inte ignorera kvinnofientlighet på nätet och låta män spela offerkortet mot feminism. Det sista vi behöver i framtiden är en armé av ensamma och arga män.