Nyheter

San Marino legaliserar abort

Kvinnorättsaktivister från Unione Donne Sammarinesi firar i samband med folkomröstningen 2021.

San Marino legaliserar abort fram till och med vecka tolv i graviditeten. Dessutom går mikrostaten längre än Italien där abort ofta hindras av samvetsfrihet och begränsar läkarnas möjligheter att hänvisa till den samt inför sexualundervisning för att förebygga oönskade graviditeter.

San Marino genomför nu en legalisering av abort. Detta efter att landets parlament röstat igenom beslutet. Det skedde ett år efter att invånarna i San Marino sagt ja till en legalisering av abort i en folkomröstning i september förra året. 

– Det här är en historisk dag för kvinnors rättigheter, säger Karen Pruccoli, ordförande för kvinnorättsorganisationen Unione Donne Sammarinesi i San Marino till tv-kanalen TR24.

Abort har varit förbjuden i republiken San Marino som ligger mitt i Italien sedan 1865. Sedan 1978, när Italien legaliserade aborter, har kvinnor i San Marino kunnat åka till Italien för att genomföra aborter. De riskerade då att åtalas, något sådant åtal har dock aldrig väckts.

Problemet i Italien är dock att en övervägande majoritet av läkarna vägrar att utföra aborter med hänvisning till samvetsfriheten, vilket i kombination med en rad byråkratiska hinder innebär att det i stora delar av landet i princip inte är möjligt att hinna få en abort inom den tidsram som lagen anger.

– Vår nya lag ger starkare skydd till kvinnor och bättre möjligheter att de ska få sina rättigheter tillgodosedda, eftersom en begränsning av samvetsfriheten har skrivits in i lagen, säger Pruccoli.

Hon fortsätter:

– Vi har dessutom ett starkare skydd i lagen för att förebygga oönskade graviditeter genom sexualundervisning, vilket inte heller finns i Italien.

Den nya lagen innebär alltså att kvinnor nu kan göra abort fram till tolfte graviditetsveckan. Därefter blir abort tillåtet om den gravida kvinnans liv är i fara, eller om det finns risk för fosteravvikelser som kan leda till fysisk eller psykiska skada för den gravida.

Bakom lagändringen ligger hårt arbete från kvinnorättsorganisationer.