Evenemang

Migration i dansföreställningen Dansa för mig

TORSDAG 22 – 24 SEPTEMBER, STOCKHOLM

– Kan du i bilder och känslor beskriva vad ordet migration och exil betyder för dig?

Några ungdomars svar på den frågan blev utgångspunkten för dansföreställningen DANSA FÖR MIG, som nu framförs av nio dansare, konst som skapas live av konstnären Rossana Mercado-Rojas, sång och musik som spelas av Amandus Pereira Kraftling som är artist och körsångare från Tensta Gospel Choir.

Dansa för mig-en performativ poesi har premiär på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm den 22 september 2022.

DANSA FÖR MIG är en interaktiv föreställning som riktar sig främst till ungdomar som lever med egna erfarenheter av exil och migration. När du kommer till DANSA FÖR MIG får du också möjlighet att svara på frågan och få dina ord tolkade i dans.

– DANSA FÖR MIG är en koreografi om dans som existerar i sårbarheten, säger Paloma Madrid, koreograf och konstnär.

Danskompaniet Rosales ställde frågan till ungdomar som visa av dom hade upplevt traumat av att lämna sina hem och fly till ett annat land, på grund av krig, förföljelse eller i behov av trygghet. Flera unga personer svarade och ställde sedan samma fråga till sina mammor. Svaren flätades ihop med dansarnas egna erfarenheter som la grunden till en koreografisk tolkning av ungdomarnas och mödrarnas berättelser, oberoende av födelseplats eller könstillhörighet.

– Precis som våra föräldrar bär vi minnena i våra kroppar, säger Paloma Madrid.

Rosales danskompani tar nu ett steg till och öppnar upp för publiken på Kulturhuset Stadsteatern att aktivt delta i föreställningen – att mötas genom ord som tolkas direkt av dansarna. Publiken får därför möjligheten att svara på frågan om migration och exil, och på så sätt bidra till föreställningen. Scenrummet lämnas öppet under 90 minuter för publikens medverkan.

Citat från ungdomarna:
”Känslan av glädje för att hamna i ett land som är ett paradis, precis som jag hade föreställt mig ett paradis. Längtan efter min storasyster som inte kunde åka med oss, för att hon var arton år och fick stanna i ett land i krig.”

”Bilder som jag målar fram där folk campar, precis som vi gör här. I bilden finns det ett vitt tält, barnen leker och ser glada ut, dom har en gul fotboll, himlen är blå och solen skiner, trots att man har fått sälja allt och fått åka gummibåt över ett hav.”

”Ibland känner jag mig delad. Ibland får jag känna av rasism. Migration, säger min mamma, är att kämpa för att bli integrerad.”

Läs mer och boka biljett https://kulturhusetstadsteatern.se/…/dansa-for-mig-en…
Kompispris 100 kr
https://tix.kulturhusetstadsteatern.se/…/2vsng4vdzkemm/
Rosales danskompani består av professionella och autodidaktiska dansare, konstnärer och performers. Danskompaniets vision är att skapa dansföreställningar, installationer och interventioner globalt för att bredda konsten med koreografier som svarar samhället. Rosales utforskar rörelsens yttre och inre form med livet och kroppen som råmaterial. Där läkande processer blir koreografierna.
Medverkande dansare:
Nancy Peacock
Hanna Tebrand
Saga Ivéus Wenglert
Ebba Ulfhjelm Boström
Saina Shamshirdar
Josefin Rahlén
Danina Ramirez
Yanina Miranda

Ljus: Lina Färje
Koreografi: Paloma Madrid
Konst: Rossana Mercado-Rojas
Facilitatorer & performer:
Petra Koppla Dahlberg & Paloma Madrid
Dj, sång och koreografi assistent: Amandus Pereira Kraftling
Rosales danskompani i samarbete med Dansprogrammet. Med stöd från Kulturrådet, DansPlats Skog och Konstnärsnämnden.
Foto: Anna Drvnik
För mer information kontakta gärna: [email protected]

Evenemang DANSA FÖR MIG visas 22 och 23 september kl. 19 och 24 september kl. 18 på Kulturhuset Stadsteatern / Kilen vid Sergels torg, Stockholm.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV