Nyheter

Verkligheten för kvinnor i skogsindustrin

FOTO: David Magnusson/SCANPIX/TT.

Trots nationella satsningar på säkrare arbetsplatser fria från trakasserier, kränkningar och diskriminering för kvinnor i skogsbranschen har lite förändrats, visar en ny rapport.

Enligt Skogsstyrelsen arbetar runt 28 000 personer i skogsindustrin, som omfattar bland annat produktion av massa, papper, biobränsle och sågverk. 89 procent av dem är män.

En nationell rapport visar att två av fem kvinnor med högre utbildning i skogsindustrin har upplevt kränkningar, trakasserier eller diskriminering på sin arbetsplats. På chefsnivå är situationen värre – där har tre av fem kvinnor känt sig utsatta.

Rapporten som bygger på en enkätenundersökning riktade sig till kvinnor med en högre utbildning inom skog och män som har motsvarande utbildning, ålder och examensår, för att titta på villkoren för dessa personer i deras yrke.

Inte mycket har förändrats

Jämfört med tidigare undersökning från 2011 är kvinnors utsatthet av könsdiskriminering och kränkningar fortfaranden ett stort problem som inte har förändrats.

Kvinnor har generellt en högre utsatthet med hänseende till hur ofta det sker och olika former av utsatthet.

I undersökningen stod ”normer och kultur”, alltså vad som tillåts, uppmuntras och soppas under mattan på en arbetsplats, ut som den del som upplevdes som mest ojämställd inom sektorn. Vilket, enligt rapporten, tyder på att jämställdhetsarbetet inte fått genomslag trots insatser och tydliga skyldigheter för arbetsgivaren att arbeta för förbättring.

Mest utsatta är kvinnor i lägre chefspositioner. 60 procent av dem har angett att de någon gång blivit negativt särbehandlade eller diskriminerade på grund av sitt kön.

Runt 40 procent av kvinnorna har erfarenhet av diskriminering i anslutning till lönesättning, arvoden, löneförmåner eller uttrycker utanförskap på arbetsplatsen.

Likt den tidigare studien framkommer att män i högre utsträckning har tidigare erfarenhet av skogen, genom att till exempel släkten har ägt skog eller genom arbete. Detta medan kvinnor söker sig till skogsarbete på grund av ett intresse för hållbarhet och miljö.

#slutavverkat

Skogssektorns metoo-upprop #slutavverkat 2017 synliggjorde kvinnors utsatthet på arbetsplatsen.

Flera hundra berättelser om sexuella trakasserier, övergrepp och tystnadskulturer som fortfarande går att läsa på sociala medier, ger en mörk bild av en arbetsplats där var tionde person är kvinna.

”En kväll tidigt under utbildningen var en stor del av klassen ute tillsammans. Innan vi alla ska gå hem, tar en av killarna i min klass mig åt sidan och försöker övertala mig att följa med en av de andra killarna hem eftersom “han vill det så gärna”.

I sammanband med #metoo skrev 16 kvinnliga jägmästarstudenter ett öppet brev till Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och skogsnäringen för att vittna om den sexism och de trakasserier de upplevt under sin utbildning.

”Under ett arbetstillfälle inom kåren var jag ensam i ett rum med en manlig student. Plötsligt kom han upp bakifrån och tryckte sin kropp mot mig samtidigt som han höll fast mig. Jag upprepade ett flertal gånger att han skulle släppa taget innan han tillslut gjorde det. Situationen var väldigt obehaglig.”

Som fortsättning på upproret skapades NYKS, Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogsbranschen, med syfte att skapa mer inflytande för kvinnor och icke-binära personer.

FAKTA/ Första rapporten

2011 lanserade regeringen den nationella strategin Konkurrenskraft kräver jämställdhet – jämställdhetsstrategi för skogsbrukssektorn. En mansdominerad industri skulle göra något åt ojämställda normer, kulturer och strukturer.

Samma år kom en underlagsrapport baserad på en nationell enkät av utbildade kvinnor och män i skogssektorn som visade på en tydlig könsbaserad segregering i branschen och att utbildade kvinnor i högre utsträckning valde att lämna sektorn.

Det framkom också att rekryteringsprocesser, skogsutbildningar och arbetsmiljön i skogsarbetsorganisationerna var särskilt problematiska.

Nyheter

Anna-Maria Sörberg årets Jörn Svensson-pristagare

Författaren och journalisten Anna-Maria Sörberg tilldelades årets Jörn Svenssons-pris på Vänsterdagarna.

Författaren och journalisten Anna-Maria Sörberg tilldelas årets Jörn Svensson-pris. Priset delades ut på Vänsterdagarna som ägde rum i Göteborg i helgen.

Jörn Svensson-priset är instiftat av Vänsterpartiet och delas årligen ut till enskilda personer eller organisationer som arbetat för hbtq-personers rättigheter i Jörn Svenssons anda. Årets pris tilldelades författaren och journalisten Anna-Maria Sörberg.

Prisutdelningen skedde på Vänsterdagarna i Göteborg där Nooshi Dadgostar delade ut priset.

– Jörn Svensson var en viktig, frihetlig röst under en tid då få eller inga politiker var beredda att stå bakom de här frågorna. Än mindre erkänna den diskriminering och utsatthet som omgav dem. Vi är i en delvis ny och auktoritär tid och HBTQI-rörelsen måste ta nya tag för att göra motstånd, sade Anna-Maria Sörberg i samband med prisutdelningen.

Anna-Maria Sörberg är frilansjournalist och författare. Har skrivit om homonationalism, könskrig, hiv, queera relationer och åldrande. Mellan 1989 och 1999 arbetade hon som frilansreporter och producent för Sveriges Radio och som frilanskorrespondent i New York.

Bland hennes böcker märks Det Sjuka om konsekvenserna av en repressiv svensk hivpolitik, antologin Över regnbågen – röster ur en rörelse som hon var huvudredaktör för och Homonationalism om nya nationalistiska och konservativa vindar i gayvänliga” tider.

Anna-Maria Sörberg grundade Sveriges första queertidskrift ZON med bland andra Elina Grandin och Roger Wilson. Sörberg var också under tre år tidningen Kom Ut:s chefredaktör.”

Ur partistyrelsens motivering:
” Årets pristagare har varit aktiv i flera decennier som journalist och författare, och är känd både i och utanför HBTQI-sammanhang. Hon tar avstamp i HBTQI-perspektiven, men analyserar djupa strömningar och politiska uttryck i våra samhällen som har relevans och bäring långt utanför queer-samhället.

Hon är en del av HBTQI- rörelsen, men samtidigt en av dess mest allvarsamma kritiker. Hon ställer de svåra frågorna och kräver av HBTQI-rörelsen att den aldrig blir medgörlig, inställsam, eller en del av förtryckande maktstrukturer. Genom sin analys av en framväxande homonationalism har hon gått före och på ett avgörande sätt gett oss verktygen att göra motstånd. 

För allt sitt kritiska och reflekterande arbete tilldelas Anna-Maria Sörberg 2023 års Jörn Svensson pris.”

Nyheter

Skjutning mot studenter i USA ”en hatisk handling”

Skjutningen i Burlington i Vermont mot tre palestinsk-amerikanska studenter kan vara ett hatbrott – såväl islamofobi som antisemitism har ökat i USA sedan det senaste kriget mellan Israel och Hamas bröt ut De tre studenterna vårdas ännu på sjukhus.

Tre palestinsk-amerikanska studenter sköts och skadades i helgen i en oprovocerad attack i delstaten Vermont. Enligt delstatsåklagaren Sarah George finns det ännu inte tillräckligt bevis för att avgöra om det var ett hatbrott, men hon sade på måndagen att det inte råder något tvivel om att det rör sig om ”en hatisk handling”.

De tre palestinsk-amerikanska studenterna, Tahseen Ali Ahmad, Kinnan Abdalhamid och Hisham Awartani, var ute på en promenad och talade ömsom engelska, ömsom arabiska med varandra, två av dem bar keffiyeh, en palestinasjal. Mannen som anklagas för attacken, Jason Eaton ska ha klivit ner från sin veranda och skjutit de tre studenterna som fortfarande vårdas på sjukhus. Awartini sköts i ryggraden, Ali Ahmad träffades i bröstet och Abdalhamid sköts i en vaden.

På måndagen hölls en ljusmanifestation vid Brown University där Hisham Awartani studerar. Under manifestationen lästes ett uttalande från Awartani upp av en lärare där han tackade för det stora stöd han har fått sedan helgens skjutning. Han menade också att skjutningen är en del av ett större sammanhang:

– Detta hemska brott skedde inte i ett vakuum. Hur mycket jag än uppskattar kärleken från var och en av er som är här i dag är jag bara ett offer i en mycket större konflikt. Hade jag blivit skjuten på Västbanken där jag växte upp hade räddningstjänsten som räddade mitt liv här sannolikt blivit förhindrad av den israeliska armén. Soldaten som hade skjutit mig hade fått gå hem och hade aldrig dömts.

– Alla sådana här försök är fruktansvärda oavsett om det händer här eller i Palestina, säger han i uttalandet, rapporterar NBC News.

”Mycket religiös person”

Jason Eaton åtalades för mordförsök på måndagen. Han nekar till brottet. Han beskriver sig själv som en ”radikal medborgare” på X, tidigare Twitter, på ett konto som nu har låsts, rapporterar Vice. I en arkiverad version av hans konto beskriver han sig som libertarian, men också som pappa och bonde på deltid. Enligt Vice ska han ha raderat flera poster sedan april 2022. Några poster ger uttryck för vaccinmotstånd. Enligt hans mamma Mary Reed sågs de kort innan skjutningen och han ska då inte ha talat om kriget mellan Israel och Hamas. Hon beskriver sin som en ”mycket religiös person”, som har haft problem med sin mentala hälsa tidigare.

Kriget mellan Israel och Hamas har tidigare lett flera våldsdåd i USA, och såväl islamofobi som antisemitism har ökat kraftigt sedan den 7 oktober. Den muslimska organisationen Council on American-Islamic Relations (CAIR) har uppmanat polis att granska huruvida Eatons dåd är ett hatbrott:
– Vi vill uppmana polis att lämna in åtal om hatbrott på delstatlig och federal nivå om bevisen bekräftar att antipalestinsk rasism motiverade denna attack, säger CAIR:s chef Nihad Awad i ett pressmeddelande.

CAIR uppmanar också politiker att ta avstånd från och fördöma ökningen av antimuslimsk och antipalestinsk rasism ”som har lett till hatbrott, diskriminering, och censur som riktas mot alla” ”som vågar stå upp för palestiniers mänskliga rättigheter”.

I mitten av oktober dödades en sexårig palestinsk-amerikansk pojke med 26 knivhugg, och hans mamma skadades allvarligt i en attac. Polis har fastslagit att de attackerades ”på grund av att de är muslimer” och kriget mellan Hamas och Israel. Den misstänkte Joseph Czuba har åtalats för mord, mordförsök och hatbrott.  

Nyheter

Tonåringar åtalade för mord på transflicka – ville döda fler

Transflickan Brianna Ghey till höger mördades den 11 februari i år.

De två tonåringar som står inför rätta för att ha dödat den sextonåriga transflickan Brianna Ghey i Storbritannien i februari i år hade planerat mordet, och hade också planer på att döda fler. Bevis som har tagits upp under den pågående rättegången visar att de åtalade hade en ”upptagenhet” av ”våld, tortyr och död”.

De två åtalade var femton år vid mordet på Brianna Ghey men har nu fyllt sexton. Båda nekar till mord och skyller på varandra i rättegången i Manchester i Storbritannien. Tonåringarna, vars identitet hålls hemlig på grund av deras ålder, kallas flicka X och pojke Y i rätten. Flickan är från Warrington och pojken från Leigh.

Genom meddelanden som har kunnat återskapas från flickans mobil framgår de att de båda hade en ”upptagenhet” av ”våld, tortyr och död”, att de diskuterade olika sätt att döda, och om hur de skulle gå till väga.
– Meddelandena visar hur de tillsammans planerade att döda Brianna, just på det sätt som hon faktiskt dödades, säger åklagare Deanna Heer, rapporterar BBC.

”Älskar att titta på tortyrfilmer”

De hade också planer på att mörda fler personer, samt att flickan hade planer på att ta ”troféer” från ett av de tilltänkta offren – ”ett par tänder och ett öga” – och att hon tänkte döda offret, pojke M, med en vass kniv som ”den Sweeney Todd” använder. Hon skriver också till pojke Y att hon ”älskar att titta på tortyrfilmer” på dark web.

I december förra året nämnde flickan X att hon var ”besatt” av en person som hette Brianna, och när hon skickade bilder av Brianna till pojke Y ifrågasatte han hennes könstillhörighet och sade kränkande saker om henne. Den 26 januari hade de en lista på sammanlagt fem personer, inklusive Brianna Ghey, som de planerade att döda. En av dessa var pojke E. I ett meddelande skrev flickan X till pojke Y att om de inte kunde komma åt pojke E nästa dag ”kan vi döda Brianna”. Pojken Y svarade att han ville se om hon skulle ”skrika som en man eller en flicka”.

Höggs 28 gånger

Brianna Ghey höggs med sammanlagt 28 knivhugg i parken Culceth Linear Park i Culceth i Warrington den 11 februari. Hon hittades med ansiktet ner i marken av två hundägare tidig eftermiddag. Enligt åklagare Deanna Heer är det bekräftat att Brianna Ghey dödades med en kniv som pojke Y ägde och som han hade sagt var ”tillräckligt vass” för att döda henne.

Båda de åtalade tonåringarna nekar till att ha deltagit i mordet på Brianna Ghey. Åklagaren anser att det inte spelar någon roll vem som utdelade det dödliga hugget, och menar att båda är lika skyldiga.

– De agerade ihop, planerade och utförde sin plan att döda Brianna Ghey, säger åklagare Deanna Heer.