Intervju

Tusentals i manifestationer mot rasism

Hela Malmö mot rasism 13 september 2022.

I tisdags samlades tusentals personer i Malmö och Göteborg och på lördag hålls en demonstration mot rasism och för solidaritet i Stockholm. Fempers nyheter har ställt tre frågor till Felicia Mulinari, en av initiativtagarna till manifestationen Hela Malmö mot rasism.

Du och många med dig organiserade er snabbt i protest efter valet, kan du berätta hur det gick till?

– Vi var många som under valrörelsen känt oss förbannade på hur rasismen och fascismen normaliserats i det politiska och mediala samtalet. Hur människor som utsätts för rasism ständigt pekas ut som ett problem, och att vålden mot våra kroppar är politikens drivkraft. Vi som ska språktestas, adhd testas, få våra hem rivna, utvisas. Samtidigt upplever vi ett tystande av antirasistiska röster och alternativ, som står upp för rättvisa och solidaritet och rätten till värdiga liv för alla.

Responsen blev enorm – vad är förklaringen?

– Fascisterna vill få oss att tro att vi är ensamma. Det är så tystnaden och normaliseringen kan upprätthållas. Men även om fascismen och rasismen avancerar är vi många som är förbannade, rädda, ledsna. Som vet att högerns mysande med fascismen kommer betalas genom våra kroppar och liv.

– I Malmö går Sverigedemokraterna bakåt och vänstern framåt. Sociala rörelser organiserar sig på olika sätt för att skapa solidaritet och liv i tider av tystnad, medlöperi och död. Asylgruppen bygger hem för flyktingar, Hela Malmö bjuder på mat och organiserar rolig fritid i områden som rasisterna attackerar, afrosvenskarnas forum för rättvisa organiserar afrosvenska gemenskaper i fest och kamp.

Hela Malmö mot rasism 13 september 2022
Hela Malmö mot rasism 13 september 2022. FOTO: Sabrin Omar

Samtidigt menar Mulinari att rasismen har normaliserats inom maktens institutioner, i skolan, i media, i politiken.

– Men det betyder inte att motståndet inte finns, bara att det görs osynligt och straffas. Manifestationer som dessa hjälper oss att påminnas om det. Och att när vi sen är ensamma, på jobb, i skolor, på bussen, känna modet av tusentals ryggar bakom oss och ta upp kampen för solidaritet, mot rasism.

Vad måste vi som känner oro inför framtiden göra (råd till motstånd)? 

– Sörja, vara förbannade, förtvivlade. Men också lära oss av historien och av andra rörelser hur folk har hittat hopp och skapat motstånd i tider av fascism och rasism. Kampen kommer komma i många olika former, vi kommer vara få ibland, och massor ibland, men kampen är långsiktig och den är en kamp om livet, om planeten, om människan, om vilken värld vi vill leva i, det är inte en kamp vi någonsin kan vila från. Det kommer att vara tufft nu men vi har gjort det omöjliga förut. Fascismen vill gärna att vi ska tro att allt är kört. Ge dem inte den njutningen. Och såklart organisera dig. på vilket sätt som funkar för dig och med alla medel som är nödvändiga.

På lördag kl 13.30 hålls demonstrationen Stockholm mot rasism på Norrmalmstorg i Stockholm.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV