#val22 Trots en pandemi, krig i Europa och den högsta inflationen på decennier har valrörelsen handlat om minoriteter och marginaliserade grupper.
Liksom i andra europeiska länder har den svenska nationalhögern lyckats forma andra partiers politik kring sina egna teman. I Storbritannien var det Brexit, i Frankrike var det militant islamism och i Sverige är det invandring, våldsbrott och nationell identitet.
Knappt en vecka har gått sedan valet när Femperspodden sätter sig ner med journalisterna Bilan Osman och Daniel Vergara, för ett samtal om det nya politiska landskapet. Båda har följt Sveriges näst största parti Sverige demokraterna och deras påverkan på politiken det senaste decenniet.
– Det här är ett unikt val, inte bara för Sverige men också internationellt. Det är första gången man väljer in den här typen av partier så som det har hänt. Jag är orolig för vad det kan ge för konsekvenserna när det gäller minoriteters rättigheter, för demokratin, kulturpolitiken, kommer man kunna vara journalist på samma sätt, säger Bilan Osman som inte var chockad av valresultaten.
Del ett av samtalet med Daniel Vergara och Bilan Osman handlar om att sätta ord på valresultaten och valrörelsen.
– Min känsla är att det blir svårt att lita på partier. Vi har till exempel socialdemokraterna som ena stunden säger att vi inte ska bygga murar och nästa stund pratar om ”somalitowns”, det är en statsminister som säger detta. Personligen tycker jag att det är den enskilt värsta händelsen i valrörelsen, säger Daniel Vergara.
Bilan Osman har tidigare arbetat på Expo och Dagens ETC. Idag skriver hon på en bok. Daniel Vergara arbetade i många år som granskare och journalist på Expo. Idag är han skribent på tidningen Syre.
Lyssna på hela samtalet på Femperspodden.