Nyheter

Växande protester efter iransk kvinnas död i fängelset

Protester växer mot polis och myndigheter i Iran sedan en kvinna avlidit efter att blivit häktad av den så kallade moralpolisen. Nu höjs röster från grupper i Teheran som offentligt ifrågasätter de styrandes maktutövning. Polisen slår dock fortsatt ner demonstranter med våld.

Mahsa Amini greps av moralpolisen i landet i tisdags med motiveringen att hon inte bar sin huvudsjal, hijab, på rätt sätt. Hon fördes till häktet där hon, enligt polisen, föll i koma. Tre dagar senare förklarades hon död.

Enligt polisen dog hon i en hjärtattack, men familjen säger att hon inte led av några som helst hjärt- eller andra hälsoproblem, rapporterar Al Jazeera. Enligt uppgifter blev Amini misshandlad i häktet.

På måndagen gick Teherans polischef, Hossein Rahimi, ut och sade att alla anklagelser mot polisen om misshandel var falska. Enligt mediauppgifter säger vittnen dock att de sett polis agera våldsamt mot Amini och ytterligare personer i gruppen som greps av moralpolis.

Presidenten, Ebrahim Raisi, har uppmanat inrikesministern att säkerställa att ”brådskande och noggrant utreda orsaken till händelsen”.

Protesterna rapporteras samtidigt växa i styrka.

Det var efter begravningen av Mahsa Amini i hemstaden Saghez i den kurdiska delen av Iran som protester utbröt.

”Efter begravningen så lämnade några människor platsen och började skandera krav på att en omfattande och noggrann utredning måste genomföras”, skriver den iranska nyhetsbyrån Fars.

De protesterande ska ha samlats framför guvernörens kontor, där säkerhetsstyrkor avfyrade tårgas, enligt nyhetsbyrån. Parallellt pågick protester även i andra delar av landet. En eller flera av dem möttes med tårgas från polisen.

Att bära hijab är obligatoriskt sedan revolutionen 1979 och granskningen av påbudet har skärpts sedan en grupp kvinnor valde att börja trotsa sjaltvånget 2017.

Även på sociala medier har en global proteststorm blåst upp under helgen.

På måndagskvällen runt kl. 17.30 kommer en demonstration hållas på Sergels torg i Stockholm.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV