Ungefär var tionde kvinna i Sverige opererar bort livmodern, äggstockarna eller äggledarna under sin livstid. Ny operationsteknik kan nu revolutionera en av de vanligaste gynekologiska operationerna genom att minska riskerna för komplikationer och bidra till kortare återhämtning.
I en nyhetsartikel i SVT nyheter Helsingborg berättar Andrea Stuart, överläkare i obstetrik och gynekologi, och Johanna Wagenius, verksamhetschef och överläkare i obstetrik och gynekologi på Ängelholms sjukhus, om titthålsoperationen som de utfört på över 100 kvinnor.
– Detta kommer att förändra den gynekologiska kirurgin helt, säger Johanna Wagenius till SVT nyheter Helsingborg.
De förklarar att de först hörde talas om ingreppet som redan utförs på några andra sjukhus i Europa och därefter gick en utbildning för att kunna införa metoden även på Ängelholms sjukhus. Därmed blev de först i Skandinavien.
Metoden är en kombination av titthålskirurgi och och gynekologisk kirurgi och görs via slidan. Det tar mindre än en timme och patienten undviker ärr på magen och kan åka hem samma dag.
Det finns flera anledningar till att operera bort livmodern. Ett vanligt skäl är rikliga menstruationsblödningar som man inte kunnat behandla på annat sätt och som är så omfattande att kvinnan inte kan hålla sitt blodvärde. En annan vanlig orsak är muskelknutar, så kallat myom, som vuxit eller är så stora att de ger besvär. Mindre vanliga orsaker är cellförändringar, smärtor, eller framfall.
Än så länge har över 100 kvinnor opererats med metoden och
i höst kommer operationstekniken att införas på sjukhuset Helsingborg, rapporterar SVT lokalnyheter Helsingborg.