Evenemang

c/o Väven #metoo 2022

LÖRDAG 12 NOVEMBER, UMEÅ

Med jämställdhet i fokus är årets Metoodag fyllt av ögonöppnare, frustration och hopp. Välkommen till en hel dag med samtal, skapande, film, musik och kultur för alla. Tillsammans kommer vi att ägna dagen åt att fördjupa oss i ämnet, titta i backspegeln, men kanske framförallt – blicka framåt. Vår förhoppning är att du ska gå hem fylld av energi och med nya insikter.
Alla programpunkter mellan klockan 10.00-17.00 är kostnadsfria och kräver ingen biljett. För biljetter till filmvisning och klubb – se respektive programpunkt.

Sammanfattat program
10.30–10.50 Öppen visning #metoo-utställning
11.00–12.00 Våra mödrar
11.00–16.00 Jämsides – utställning
11.00–16.00 Marknad
12.00–12.20 Öppen visning #metoo-utställning
12.30–13.20 Vad är det som händer egentligen?
13.30–14.30 Ett Norrland i utveckling där kvinnors kroppar utnyttjas
14.00–14.20 Visning – kultur för seniorer #metoo-utställning
14.00–14.45 Författarsamtal
15.00–16.00 Vad är jämställdhet och hur når vi dit?
17.00–17.20 Öppen visning #metoo-utställning
18.00–20.00 Prima Facie–filmvisning
21.00–02.00 Klubb Vrål!

Fullständigt program:
Våra förmödrar – Så lades grunden till nutidens kvinnokamp
Tid: 11.00-12.00
Lokal: Vävenscenen, plan 1
Vore det inte för 1970- och 1980-talets kvinnorörelse skulle sexköpslagen, samtyckeslagen, Metoo och andra kliv mot jämställdhet förmodligen inte ägt rum. Hanna Olsson var huvudsekreterare i statliga utredningen om prostitution 1977–1980, författare, handledare samt hedersdoktor vid Umeå universitet. Gudrun Nordborg är jurist, feministisk aktivist, hedersdoktor vid Umeå universitet och sedan 2020 riksdagsledamot (V). Tillsammans har de över hundra års kvinnokamp bakom sig – och de är inte färdiga ännu.
Moderator är Johanna Lindqvist, #deadline, ledamot i Samordningen Metoouppropen och frilansjournalist.

Vad är det som händer egentligen? – Så har Metoouppropen skapat förändring
Tid: 12.30–13.20
Lokal: Kvinnohistoriskt museum, plan 4
Denise Cresso från funktionshindrades #slutvillkorat, Maria Larsson från polisens #nödvärn och Annica Ramström från arkeologernas #utgrävningpågår berättar om kampen för jämställdhet och hur de fått saker att förändras inom sina områden.
Moderator är Anna Velander Gisslén, #metoobackstage, ordförande i Samordningen Metoouppropen och hållbarhetsstrateg.

Ett Norrland i utveckling där kvinnors kroppar utnyttjas
Exploateringen av människor pågår i skuggan av klimatomställningen
Tid: 13.30–14.30
Lokal: Vävenscenen, plan 1
Det finns farhågor om att industrins etablering i norra Sverige för med sig prostitution och arbetsexploatering. Med förebyggande arbete och medvetandegörande ska detta motarbetas.
I ett ögonöppnande samtal deltar Tomas Nyberg, polis med erfarenhet av arbete mot prostitution, Eva Norlin, Länsstyrelsens regionkoordinator mot prostitution och människohandel samt Carola Andersson, ordförande IF Metall Mitt i Norrland.
Moderator är Merly Åsbogård, #intedinhora, statsvetare, @viskansviol.
Programpunkten görs med stöd av Länsstyrelsen Västerbotten.
Programpunkten inleds med ett framträdande av Ida Boija
OM: Ida Boija är Umeåmusikern från Örnsköldsvik. Hennes musik berör ämnen som orättvisor och utanförskap, ofta sprungna ur egna erfarenheter. I höst kommer en ny singel och i vår släpper hon sin första fullängdsplatta.

Djävulsgreppet
Författarsamtal med Lina Wolff
Tid: 14.00–14.45
Lokal: Kvinnohistoriskt museum, plan 4
Högaktuella författaren Lina Wolff medverkar via länk, i ett samtal om våld, kön, skrivande och den hyllade romanen Djävulsgreppet.
*
Vad är jämställdhet och hur når vi dit?
Hur kan vi nå jämställdhet när ordet betyder olika saker för olika människor?
Tid: 15.00–16.00
Lokal: Vävenscenen, plan 1
Sverige rankas som ett av världens mest jämställda länder, men ändå räknas kvinnor som en minoritetsgrupp. Kvinnor tjänar mindre, leder det obetalda hemarbetet och mäns våld mot kvinnor är ett pågående samhällsproblem. Hur kan Sverige bli jämställt på riktigt, och vad krävs för att vi ska nå dit?
Medverkande är Lina Stenberg, #imaktenskorridorer, skribent och författare, Malin Rönnblom, professor i statsvetenskap, Karlstads universitet och Jennie Bacchus Hertzman, Kantar Public, initiativtagare till Trakasseribarometern, en Sifo-undersökning om utsattheten på svensk arbetsmarknad efter #metoo.
Moderator är Lovisa Arvidsson, skribent och tjänstledig politisk redaktör Länstidningen Östersund.
Programpunkten genomförs med stöd av Länsstyrelsen Västerbotten
Programpunkten inleds med ett framträdande av MÄKT.
OM: Mäkt är Umeåkvartetten som med sina texter gör musik av kvinnokamp, Metoo och systerskap. 2019 var de med och invigde konstverket Listen på Rådhustorget. Genom sin vispop sprider de kampkänsla och 2020 kom bandets första platta.

Marknad
Tid: 11.00–16.00
Lokal: Öppna Foajén, plan 1
Välkommen till ett sammelsurium av röster, samtal och kreativitet. Möt några av våra viktigaste organisationer, passa på att ställa frågor och få mer information från bland andra IF Metall, Kvinno- (– och tjej) jouren i Umeå, Kvinnostrejk Umeå/ – Stäng inte Asta, MÄN, Kvinnofridslinjen med flera. Ett flertal lokala kreatörer finns på plats med konst och hantverk.

Utställning: Jämsides
Tid: 10.00–16.00
Lokal: Kommunhörnan, plan 3
2021 var det hundra år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige. Med anledning av detta fick kommunfullmäktige i Umeå en ny ordförandeklubba förra året. Ordförandeklubban är formgiven av konstnären Gunilla Samberg. Klubban, som heter JÄMSIDES, uppmärksammar kvinnors kamp för självständighet, frigörelse och lika medborgerliga rättigheter.
Kommunfullmäktige fick även vepor illustrerade av Maria Persson. Hon har gestaltat fyra kvinnliga förebilder i politiken; Helena Ljungberg, Anna Grönfeldt, Ragnhild Sandström och Margot Wikström.
Kom och se veporna och klubban som visas i Vävens kulturreception under två veckor.

Utställning #metoo
Tid: 10.00–18.00
Lokal: Kvinnohistoriskt museum, plan 4
#metoo på @kvhistmuseum är en utställning om de som var med – som agerade, reagerade, förändrade arbetsplatser, samlade berättelser, påverkade politiken och gick ut på gator och torg.
Berättelserna och vittnesmålen som delades under #metoo blev starten för en rörelse, av många kallad en revolution! Det här är en utställning om den rörelsen – men också om framtiden.

Filmvisning: Prima Facie
Tid: 18.00–20.00
Lokal: Folkets Bio, plan 4
Biljetter köps via Folkets Bio.
Jodie Comer gör sin West End-debut i den brittiska premiären av Suzie Millers prisvinnande pjäs. Tessa är en ung, briljant advokat. Hon har arbetat sig upp från arbetarklassen för att hamna i en miljö hon styr över; där hon försvarar, korsförhör och vinner. Men en oväntad händelse tvingar henne att konfronteras med linjerna där bevisbörda, moral och lagens patriarkala makt går isär.
I Prima Facie krockar känslor och erfarenhet med spelets regler. Justin Martin regisserar denna tour de force-soloinsats från Comer, fångad live från den intima Harold Pinter Theatre i Londons West End.

Klubb Vrål!
Tid: 21.00–02.00
Lokal: Västra Strandgatan 8D
Urpremiär för Klubb Vrål!. Varmt välkomna till en helt ny version av Vävenscenen, ingång från Västra Strandgatan 8D. Det blir en helkväll med grymma DJs, livemusik och peppig stämning.
Åldersgräns 18 år. Biljettsläpp 12/10 kl.10.00 via Tickster.com

c/o Väven #metoo 2022 arrangeras av Umeå kommuns kulturförvaltning, Kvinnohistoriskt museum och Samordningen Metoouppropen. Samarbetspartners är Umeå Teaterförening, Folkets Bio Umeå, Fika, Kulturbageriet och U&Me. Med stöd av IF Metall och Länsstyrelsen Västerbotten.

c/o Väven #metoo 2022
LÖRDAG 12 NOVEMBER
KL. 08:00
Evenemang av Program i Väven och Kvinnohistoriskt museum
Väven

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV