LÖRDAG 12 NOVEMBER, ONLINE
– Vad är Nato, hur kan vi förstå säkerhetspolitiken och hur går den att påverka?
I kölvattnet av den ryska invasionen av Ukraina beslutade regeringen att rekordsnabbt lämna in en svensk medlemsansökan till militäralliansen Nato. I en tid av krig beskrivs mer militärer, mer vapen och större militära muskler som det enda sättet att skapa fred.
Natoansökan skickades in utan konsekvensanalys och utan att fråga Sveriges befolkning vad de tyckte om att lämna två hundra år av alliansfrihet och av att stå utanför krig.
Varför hörs så få alternativ till Nato och militären som garant för fred och säkerhet? Finns det alternativ? Kan militärallianser och vapen alls bygga en varaktig fred? Om inte, vad gör vi då? Hur bygger vi fred utan vapen?
Färnebo folkhögskola arrangerar tillsammans med IKFF en heldag med fokus på just dessa frågor. Vi diskuterar fred, säkerhet, jämställdhet och rättviseperspektiv, med fokus på hur var och en kan förstå och engagera sig i lokal och global fred och säkerhet. Du som deltar får med dig analysverktyg och konkreta metoder för att påverka Sverige och världen i en fredligare riktning.
Kursen riktar sig till dig som är intresserad av att diskutera fred bortom den trånga ram vi fått.
Medverkande:
Lina Hjärtström
Lina arbetar som ansvarig för politiskt påverkansarbete på Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF. Hennes expertområden är feministisk säkerhetspolitik och nedrustning.
Går det att bygga fred utan vapen?
När: 12 november 2022 kl. 10:00-16:30
Var: Online
Kostnad: Gratis
Anmälan.
För frågor: [email protected]
Evenemang av Färnebo folkhögskola och Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF