Prenumerera

Logga in

Nyheter

Våldsutsatta i Stockholm slipper betala avgift för skyddat boende

FOTO: Jessica Gow/TT.

Precis som Göteborg tar Stockholms kommun också bort egenavgiften för kvinnor som söker akut hjälp från våld.

Det nya minoritetsstyret i Stockholms stad med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tar bort egenavgiften i sin budget.

Fram till nu har det kostat runt 70 kronor per dag för kvinnor att bo på skyddat boende. För de som inte har råd har det funnits möjlighet att söka bistånd via kommunen, och då har det krävts en redovisning av den ekonomiska situation.

Alla med jobb, A-kassa eller föräldrapenning var tvungna att själva stå för avgiften. Pengarna gick till kommunen som tar ut egenavgift för de flesta boendeformer som socialtjänsten beviljar.

Egenavgiften har slagit extra hårt mot just våldsutsatta kvinnor med missbruks- och beroendeproblematik som riskerar att inte få tillgång till stöd och hjälp utifrån sitt skyddsbehov. Samma gäller kvinnor med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning.

Precis som i Göteborg är det Feministiskt intiativ som ligger bakom förslaget. Men även den ideella föreningen Kvinnostrejk Stockholm har drivit på för att egenavgiften ska slopas bland annat med en namninsamling.

Enligt ETC överväger även Malmö kommun att ta bort egenavgiften för kvinnor på skyddat boende.

Fakta: Skyddat boende Sverige

Enligt Socialstyrelsens senaste kartläggning av skyddat boende i Sverige, som är baserad på en enkätundersökning från 2019, finns det minst ett skyddat boende i hälften av landets kommuner. Flest skyddade boenden finns i storstadsregionerna.

Under perioden från den 31 juli 2018 till och med den 1 augusti 2019 bodde cirka 6 500 vuxna och 6 200 barn minst en natt på de skyddade boendena. Det är en ökning med 38 procent för vuxna och nästan en fördubbling för barn.

Totalt 62 procent av de skyddade boendena uppger att de kan ta emot personer med fysisk funktionsnedsättning, 65 procent uppger att de kan ta emot personer med psykisk funktionsnedsättning och 22 procent att de kan ta emot personer med missbruks- eller beroendeproblematik.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV