Personer som blivit utsatta för våldtäkt och sexuella övergrepp ska slippa betala avgiften för besök på till exempel vårdcentralen, hos läkare eller sjuksköterska.
Det har regionstyrelsen i Västra Götaland beslutat. Förslaget väntas klubbas igenom den 29 november. Enligt ett pressmeddelande står alla partier bakom beslutet.
Förutom det första besöket på sjukhuset tillsammans med polis utgår det i dag en kostnad för sjukvårdsbesök, på bland annat kuratorsenheten och på den gynekologiska mottagningen för våldsoffer i Göteborg.
Men nu ska alla avgifter för denna patientgrupp alltså försvinna. Det handlar bland annat om akutbesök, spårsäkring, rättsintyg, kuratorbesök och eftervård.
Förslaget kommer från regionens nya rödgröna ledning, S, V och MP.
– Nu hoppas vi att fler regioner ser över detta, säger Madeleine Jonsson, gruppledare för Miljöpartiet Göteborg, i ett pressmeddelande från de tre partierna.
Sexuella övergrepp har ofta stor inverkan på den drabbades fysiska och psykiska hälsa. Forskning visar att det inte bara är de omedelbara effekterna av sexuella övergrepp som påverkar individen. Övergreppen kan även leda till sjukdomar senare i livet.
Regionstyrelsen menar att det inte ska vara en fråga om inkomst att söka vård eller inte i en utsatt situation.
Göteborg går samma väg som Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd, där patientavgifterna för vård coh spårsäkring för personer som utsatts för sexuella övergrepp, troligtvis försvinner från och med 1 januari 2023. Detta efter medborgarförslag från en sjuksköterska på gynakuten i Lund.
Region Västerbotten förväntas gå i samma riktning och slopa patientavgiften, rapporterar SVT. Idag betalar personer som blivit utsatta för våldtäkt 200 kronor för exempelvis spårsäkring i Västerbotten.
– Vi i nämnden hade inte information om att vi tar betalt för det här, säger Anna-Lena Danielsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, till SVT.
På Södersjukhusets akutmottagning för våldtagna i Stockholm är patientavgifterna borttagna sedan länge.