Evenemang

Kvinna Liv Frihet – زن زندگی آزادی – mod och konstnärligt motstånd

ONSDAG 7 DECEMBER, GÖTEBORG

Göteborgs stadsbibliotek bjuder in till en kväll med samtal, uppläsningar och musik för att belysa kampen för kvinnors rättigheter i Iran.
Den 13 september greps 22-åriga Jina Mahsa Amini av Irans moralpolis för att ha burit sin slöja på fel sätt. Hon utsattes för ett kraftigt våld och avled tre dagar senare. Händelsen blev starten på en våg av protester, som har mötts av ett brutalt och våldsamt svar från myndigheterna. Hundratals demonstranter har dödats eller skadats.

Trots det fortsätter de modiga upproren, och runt om i världen visar människor sitt stöd för de kvinnor och män som fortsätter trotsa regimen i kampen för mänskliga rättigheter. Många menar att det är en feministisk revolution som pågår, där unga flickor bränner sina slöjor, klipper av sitt hår och ser till att vi aldrig glömmer Jina Mahsa Aminis namn.

Under temat ”mod och konstnärligt motstånd” samlas vi denna kväll – författare, kritiker, poeter, konstnärer, musiker och medmänniskor – för att tillsammans samtala om situationen i Iran och ta del av uppläsningar och persisk musik.

Medverkande:
SARA ABDOLLAHI (f. 1981), litteraturkritiker och redaktionsmedlem i SITE.
MARJANEH BAKHTIARI (f. 1980), författare, aktuell med romanen ”Oändligt underbart” (2022).
SHADI ANGELINA BAZEGHI (f. 1974), poet och översättare som bor i Danmark, utkom med diktsamlingen ”Flowmatic” år 2020.
BALSAM KARAM (f. 1983), författare och bibliotekarie, vars senaste roman är ”Singulariteten” (2021).
SAMIRA MOTAZEDI (f. 1981), författare och bloggare, har gett ut ”En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran” (2017).
Persisk musik från VOICE OF A FREE IRAN, en nybildad grupp från Göteborg som med musikens kraft vill visa solidaritet med frihetskampen i Iran.

Kvinna Liv Frihet – زن زندگی آزادی – mod och konstnärligt motstånd
ONSDAG 7 DECEMBER
KL. 18:00
Göteborgs stadsbibliotek
Evenemang av Göteborgs stadsbibliotek

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV