Krönika

Twitter under Elon Musk

Twitter högkvarter i San Francisco.

Sedan Elon Musk tog över Twitter har en hel del förändrats för de anställda, twitter-användarna och klimatet på plattformen.

Den 27 oktober i år blev Elon Musk officiellt ägare av Twitter och snabbt blev det tydligt att den nya chefen hade en egen agenda, något som de drygt 7500 anställda på företaget säkert har känt av mest.

Sedan slutet av förra månaden har 51-åringen sagt upp hälften av Twitters personal och varslat om uppsägningar av ytterligare 1200 eller fler om de inte går med på miljardärens nya regler och termer.

I en artikel i BBC har flera tidigare anställda berättat om sina erfarenheter de senaste veckorna. En tidigare Twitter-anställd, som ville vara anonym, sa till BBC. ”Jag tror att när dammet lättar i dag kommer det förmodligen att vara färre än 2 000 personer kvar.”

En annan vittnade om hela team och chefer som fått sparken och sa att inte heller de ville jobba för någon som via e-post vid flera tillfällen hotade med att de var tvungna att arbeta hårdare när de redan jobbade 60 till 70 timmar i veckan.

De Twitteranställda som tvingades sluta var bland annat från avdelningarna för etisk AI, marknadsföring och kommunikation.

Den 14 november twittrar Elon Musk att han sov på Twitters kontor i San Francisco, samtidigt som han sagt till anställda att företaget kommer att gå i konkurs om han inte kan vända utvecklingen. Inlägget har sedan raderades.

Tidigare avstängda får amnesti

Den 24 november twittrade Musk att med start denna vecka kunde användare som har stängts av från Twitter få amnesti. Detta efter en omröstning i sociala medier om huruvida avstängda användare skulle få komma tillbaka till plattformen eller inte.

Musk höll en liknade omröstning om USA:s förre president Donald Trump ska få tillgång till Twitter igen. Här svarade en knapp majoritet ja.

I dag kan en användare stängas av från Twitter om de till exempel inte följer plattformens riktlinjer för hatretorik, Musk senaste drag oroar experter som undrar om han tänker ändra riktlinjer och regler för hatretorik på plattformen.

Den kanadensiske psykologen Jordan Petersons konto har återinsatts trots att han har varit avstängd för transfobiska kommentarer, en annan som har fått amnesti är brittisk-amerikanska före detta kickboxaren Andrew Tate, som tidigare hade blivit avstängd för att ha citerat extrema kvinnofientliga åsikter.

Andra kontroversiella personer som nu kanske välkomnas tillbaka är bland annat Roger Stone, Milo Yiannopoulos, George Zimmerman, Steve Bannon, David Duke, Tila Tequila. 

En som inte får komma tillbaka enligt Musk är Alex Jones som är dömd för förtal för att ha hävdat att en skolskjutning i Sandy Hook 2012 inte hände.

Elon Musk har inte gett några detaljer kring hur amnestiprocessen ska genomföras eller vem som styr över den.