På lördag delas Alva Nilsson-priset ut för andra året i rad. Priset instiftades 2021 i samband med att damfotbollsprofilen Alva Nilsson gick bort, endast 33 år. Årets pristagare är franska hbtqi-laget Les Dégommeuses.
Alva Nilsson var en pionjär inom fotbollsjournalistiken och skrev bland annat i Feministiskt perspektiv under många år. Hennes hastiga bortgång i januari 2021 lämnade ett stort tomrum i forbollsvärlden och i samband med det tog Rylles tipsgrupp initiativ till Alva Nilssons pris.
I år går priset till det franska hbtqi-fotbollslaget Les Dégommeuses.
Les Dégommeuses startades i Paris 2012 och arbetar för att stärka damfotboll och mot sexism, homo-transfobi och andra former av diskriminering. Föreningen kombinerar fotboll med politisk aktivism och social verksamhet för marginaliserade grupper i hbtq-samhället som flyktingar och bostadslösa.
”När rika diktaturstater tar över europeisk fotboll och manliga fotbollsstjärnor säljs för och avlönas med löjliga fantasisummor finns ett behov att visa att fotboll kan vara något annat, en gräsrotsrörelse byggd på gemenskap och solidaritet. Les Dégommeuses har gjort detta under tio år och för det tilldelas de Alvas pris 2022”, skriver juryn i sin motivering.
Pristagaren får förutom diplom (formgivet av Emma Watson) och blommor också 3000 kronor att dela ut till valfritt flicklag eller fotbollsförening.
Priset delas ut vid en gala i Paris lördag, klockan 19.30 av sportjournaslisten och programledaren Moa Svan och Eu-parlamentarikern Malin Björk.
FAKTA/Alva Nilsson pris
Alva Nilsson-priset instiftades till minne av damfotbollsprofilen Alva Nilsson som hastigt gick bort i januari 2021. Priset delas ut till en person eller förening som gjort något i Alvas anda, tagit en fight för damfotbollen och för rättvisa villkor. Juryn består av Anja Gatu, Jeanette Rosengren, Jessika Spångberg, Moa Svan och Cecilia Sörling.
Tidigare mottagare av Alva-Nilsson priset är sportjournalisten Anette Börjesson (2021) som emottog priset på Ullevi i Göteborg.