Den Europeiska kommissionen lanserade på onsdagen ett ”Equality package”. Ett av förslagen i lagpaketet handlar om att EU vill att samkönat föräldraskap i ett EU-land ska erkännas fullt ut även i alla andra länder i gemenskapen.
Vänsterpartiets Malin Björk välkomnar förslaget som hon ser som ett viktigt steg för att ge regnbågsfamiljer rätt till EU:s fria rörlighet.
– Det är på tiden att det här lagförslaget kommer. Barn ska inte förlora rätten till sina föräldrar för att de flyttar till ett annat land, säger Malin Björk, Europaparlamentariker för Vänsterpartiet till Fempers nyheter.
Att vissa EU-länder bara delvis eller inte alls erkänner samkönade äktenskap, partnerskap och föräldraskap orsakar fortfarande både personliga och juridiska problem för föräldrar som flyttar inom unionen.
Men enligt Björk handlar lagförslaget om mer än juridik och administrativt krångel.
– Det handlar om ett erkännande av oss som har regnbågsfamiljer, säger hon.
EU:s domstol har tidigare fastslagit att alla barn har rätt att fritt flytta med sina föräldrar till olika EU-länder, oavsett vad länderna har för lagstiftning om föräldraskap. EU-kommissionen vill dock med dessa nya regler göra det enklare för barnen att få tillgång till samma rättigheter som alla andra.
– Det är sjukt att vi år 2022 ska behöva förtydliga att en förälder är en förälder, oavsett sexuell läggning och oavsett om hen bor i Stockholm, Madrid eller Warszawa. Det borde vara en självklarhet! Jag är enormt orolig för utvecklingen för hbtqi-rättigheter i vissa medlemsstater, inklusive i Sverige, men jag är glad att EU visar vägen!, säger Evin Incir, Europaparlamentariker för Socialdemokraterna, till Fempers nyheter.
I dag erkänns inte samkönade äktenskap och barn i regnbågsfamiljer i minst elva EU-länder: Bulgarien, Kroatien, Cypern, Tjeckien, Grekland, Ungern, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien och Slovakien.
Förutom förslaget om att samkönade par ska ha rätt till erkänt föräldraskap i hela Europa föreslår EU-kommissionen att regnbågsfamiljer ska kunna bo vart de vill i Europa utan att förlora vårdnaden över sina barn och att jämlikhetsorgan ska ha en stärkt roll och självständighet (exempelvis Diskrimineringsombudsmannen i Sverige).
För att EU-kommissionen lagpaket ska gå igenom krävs enighet.