Startsida - Nyheter

Krönika

Jämlikhetsdata behövs

Annika Hirvonen.

För att kunna sätt ord på diskriminering och förtryck behöver vi mer än bara känslor. Vi skulle behöva mer siffror på annan diskriminering än kön: Jämlikhetsdata. Data på rasismen inte minst, skriver Annika Hirvonen, Miljöpartiet. 

I ett kök i Kalmar dukar Annika upp färdigbyggt te i en termos åt oss. På bordet står bröd, ost och pepparkakor. Snart bänkar sig Miljöpartiets kommunala förtroendevalda för att samtala om sina idéer för kommunens framtid. Varje månad samlas dessa ideellt arbetande förtroendevalda. Några för första gången just idag. Andra för sista. I Sveriges alla kommuner, parti för parti, förbereder de sig för ännu en omgång demokrati. Det är vackert och viktigt. Demokrati händer när vi gör den. 

En vecka tidigare stod de sida vid sida med föräldrar och bibliotekspersonalen som bjudit in till sagostund med dragqueens. Jag önskar att vi varit där hela familjen. För att min dotter ska fatta att allt som är rosa inte är hennes. Att storebror också kan få ha lite frihet och glitter. Man vill gärna skydda sina barn från fördomar och andras intolerans. Ibland genom att fila ner de kanter som andra kan störa sig på. Men jag tror det de gjorde i Kalmar var klokare. De stod upp mot intoleransen tillsammans så att olikheter fick ta plats. Genom att säga ifrån. Genom att utbilda om olika sätt att vara och om de tankegångar som ligger bakom förtryck och diskriminering. 

Mycket har förändrats tack vare hårda siffror. Sverige har blivit mer jämställt. Vi skulle behöva mer siffror på annan diskriminering än kön: Jämlikhetsdata. Data på rasismen inte minst. 

För att kunna sätt ord på diskriminering och förtryck behöver vi mer än bara känslor. Ibland skulle vi behöva siffror som backar upp den där obehagliga känslan av att något inte står helt rätt till. Svart på vitt har den könsuppdelade statistiken visat att det inte bara en enstaka händelse när den manliga kollegan fick mer i lön än kvinnan som gör samma jobb. Mycket har förändrats tack vare hårda siffror. Sverige har blivit mer jämställt. Vi skulle behöva mer siffror på annan diskriminering än kön: Jämlikhetsdata. Data på rasismen inte minst. 

Data på att blivande läkare tror att det är skillnad på hur tjock vit och svart hud är eller att den fungerar olika vid smärta visar hur den strukturella rasismen får konkreta konsekvenser. Jag tror vi kommer att se mer nedslående data av liknande art om vi faktiskt börjar mäta rasismen. Jag är glad att integrationsministern i alla fall håller dörren till jämlikhetsdata på glänt. 

Jag tror vi kommer att se mer nedslående data av liknande art om vi faktiskt börjar mäta rasismen. Jag är glad att integrationsministern i alla fall håller dörren till jämlikhetsdata på glänt. 

En annan bra sak är att Migrationsverket äntligen tycker att gränsen är nådd för det förtryck som kvinnor ska utvisas till. Äntligen slutar man utvisa kvinnor och flickor till Afghanistan. Pojkar och män ska de fortsätta utvisa till talibanerna. Och visst är det skillnad på hur män och kvinnor behandlas i Afghanistan. Men när man väl dömts i talibanernas shariadomstol för att ha levt ett liv som man gör om man bor i Sverige i åtta år, ja då gör piskrappen lika ont oavsett. Det säger jag helt utan data på varken andel utdömda piskrapp per konvertit som Sverige skickat till Afghanistan eller forskning på mäns och kvinnors hud. 

Annika Hirvonen, riksdagsledamot och gruppledare i riksdagen för Miljöpartiet 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV