Nyheter

Skattesystemet gynnar män visar ny granskning

Sverige har ett skattesystem som gynnar män. En stor del av detta beror på att kapitalinkomster beskattas lägre än arbetsinkomster, vilket gynnar män som äger mer kapital än kvinnor. Detta framkommer i en ny rapport från Sveriges kvinnoorganisationer som släpps på onsdagen.

I princip alla skattereformer de senaste decennierna har gynnat män. Män får till exempel tillbaka 26,5 miljarder mer än kvinnor på skatten genom olika avdrag varje år och 83 procent av de nära 100 miljarder kronor som årligen delas ut via fåmansbolag går till män. Det visar en ny rapport från Sveriges Kvinnoorganisationer. Rapporten är den första i sitt slag i Sverige, och analyserar hur olika skatter kommer kvinnor och män till godo.

Trots att löneskillnaderna mellan kvinnor och män har minskat är de totala inkomstskillnaderna lika stora idag som 1995 (26 procent). Att det ser ut så beror på att mäns inkomster från kapital har ökat, men också på att skattesystemet i allt mindre utsträckning omfördelar pengar från män till kvinnor. I rapporten Jämställda skatter presenteras nya siffror som visar att antalet män som betalar statlig inkomstskatt har minskat med 243 000 sedan år 2000, medan antalet kvinnor som betalar statlig inkomstskatt har ökat med 25 000.

Beatrice Nordling sakkunnig ekonomi hos Sveriges kvinnoorganisationer och rapportförfattare
Beatrice Nordling sakkunnig ekonomi hos Sveriges kvinnoorganisationer och rapportförfattare. PRESSBILD

Rapporten blottlägger ett mönster där flertalet skatter gynnar aktiviteter som berör fler män, till exempel rotavdraget, reseavdraget och 3:12-reglerna.

Två förslag som särskilt lyfts fram i rapporten är slopandet av 3:12-reglerna och sänkt matmoms.

– 3:12-reglerna används i hög utsträckning för att omvandla lön till lägre beskattat kapital och 83 procent av pengarna tas ut av män. Denna inkomstomvandling kan ha bidragit till att lönegapet ser ut att ha minskat mer än vad som egentligen är fallet, säger Beatrice Nordling, sakkunnig i ekonomi på Sveriges Kvinnoorganisationer, som skrivit rapporten i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Samtidigt lägger kvinnor en större del av sin inkomst på basvaror såsom mat. En sänkning av momsen på mat skulle därför bidra till att stärka kvinnors ekonomi.

Några exempel på skattereformer som har gynnat män de senaste decennierna är den så kallade värnskatten, som när den togs bort sänkte skatten med 19 000 kronor per år för 253 000 män medan antalet kvinnor som omfattades var färre än hälften så många (92 000) och de fick en betydligt lägre sänkning på 14 300 kronor per år.

Män får dessutom mer pengar i skatteavdrag, vilket inkluderar jobbskatteavdrag och reseavdrag. Allra mest ojämställt är dock investeraravdraget där endast 13 procent av 240 miljoner går till kvinnor.

Samtidigt spenderar kvinnor mest pengar på löpande hushållskostnader så när priserna stiger försämras framför allt kvinnornas ekonomi.

Även ekonomisk politik riktad mot företag gynnar män som det är idag. Om företag med mindre omsättning, under 300 000, gynnas så kommer det fler kvinnor till del.