Startsida - Nyheter

Nyheter

Sämre pension än väntat för en tredjedel

Tantpatrullen i Stockholm kräver rättvis pension och nytt pensionssystem.

Var tredje person som närmar sig pensionsåldern uppger att deras pension kommer bli sämre än vad de tidigare trott. Knappt hälften har också upptäckt att det finns saker som de inte kommer ha råd med.

66 procent av de över 55 år uppger att de har koll på hur mycket de kommer få i pension. Av 64-65-åringarna vet 86 procent på ett ungefär hur mycket de kommer få i pension. Samtidigt har många också upptäckt att deras pension kommer bli sämre än vad de trodde.  Det visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Swedbank.

– Allt fler som närmar sig pensionsåldern har koll på hur mycket de kommer få i pension. Det är positivt eftersom man då vet vad man har att förhålla sig till och kan förbereda sin ekonomi för det. Vill man kunna påverka sin pension ordentligt är det dock bra att ha koll på pensionen så tidigt som möjligt. Då ökar förutsättningarna att pensionen blir bra och man får en hållbar ekonomi som pensionär, säger Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, i en presskommentar.

Marianne Eriksson från stockholmsbaserade Tantpatrullen är inte förvånad:
– De orangea kuverten var en glädjekalkyl visade det sig när det blev dags för utbetalning. Jag blir verkligen förbannad när företrädare från olika håll uppmanar lågavlönade att spara. Vi kräver ett nytt pensionssystem, som inte missgynnar kvinnor!

43 procent önskar att de hade börjat spara till sin pension tidigare och/eller att de sparat mer. 28 procent av kvinnorna önskar att de hade valt ett annat yrke med högre lön och därmed fått en högre pension. 21 procent önskar att de hade satt sig in i mer hur pensionen funkar.

– När det bara är några år kvar innan man slutar jobba kan det vara svårt att påverka själva pensionen, säger Falkenhäll.

Jobba längre
Bland 64-65-åringarna är det hela 60 procent som planerar att fortsätta jobba efter 66-årsdagen. Nästan 30 procent planerar att jobba tills de är 68 år eller äldre.

– För de som orkar och har möjlighet är ett förlängt arbetsliv ett bra sätt att öka pensionen, eftersom fler år i arbete ger mer i pension. De som fyllt 65 år och fortsätter att arbeta får dessutom sänkt inkomstskatt från och med nästa år när jobbskattevadraget höjs för den gruppen.

– Det har ju riksdagsmajoriteten tjatat om i åratal, säger Marianne Eriksson från Tantpatrullen.

– Men ändras inget visar det sig ju i realiteten att det inte lönar sig så värst, enligt många som har fortsatt jobba.

23 procent uppger att de inte kan arbeta längre eftersom de inte orkar fysiskt. Av de med lägst lön är det så många som 45 procent som inte orkar jobba längre.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV