Prenumerera

Logga in

Recension

Stillsamt porträtt av Hilma Af Klint

Hilma Af Klint – aktuell med utställning och på vita duken.

Lasse Hallströms nya film är en hyllning till Hilma Af Klint – som konstnär och som en av de första konstnärerna som målade abstrakt. Mystik och spritualism blandas i Hilma – en visionär konstnär som på senare år har blivit något av en feministisk ikon.

Hilma utspelar sig vid sekelskiftet mellan 1800- och 1900-talet. Ett kostymdrama om konstnären och teosofen Hilma när hon försöker slå igenom som konstnär. Vi får följa den unga Hilmas familj, när hon till exempel leker med lillasystern Helmina som är sjuk och dör. Detta kommer att spela en stor roll i Hilmas liv och i filmen. Hilma känner att lillasystern finns kvar i hennes liv efter hennes bortgång, och det är nu hon börjar studera andlighet och ockultism.

Så småningom blir det konst på konsthögskola i Stockholm. Hilma kämpar förgäves med att komma ut som konstnär i en värld dominerad av män. Konststudenterna som är kvinnor får gå in genom skolan bakvägen, männen går in vid huvudentrén. Hilmas föräldrar är skeptiska till hennes konstintresse och vill att hon skaffar en man istället för att studera konst. Parallellt med den unga Hilma får vi se glimtar av en äldre Hilma som spelas av Lena Olin, medan den yngre spelas av Tora Hallström. Filmen är engelskspråkig.

Hilma baseras på verkliga händelser som regissören spunnit vidare på. Den mansdominerade kulturbranschen sätter käppar i hjulet för hennes önskan att komma ut med sin konst till gallerier och museer. Det dröjer flera decennier efter hennes död till hon blir upptäckt, och Hilma visste att publiken inte ännu var redo för hennes konst.

Det är mycket relationsdrama i filmen, mellan henne och hennes väninnor och konstnärskollegor. Hon utvecklar en relation med Anna Cassel och vi får beskåda dramat mellan dem.

Hilma var teosof, och krafterna bakom hennes liv och konstnärliga arbete var styrd av spiritualism och andevärld. Hon blandade religion, vetenskap och spiritualism i sina målningar och trosuppfattning. Många i hennes omgivning var skeptiska till hennes andliga tillvägagångssätt, men Hilma var övertygad om att vi i jordelivet styrs av övernaturliga krafter. 

Lasse Hallström har gjort en film med stillsamt berättande om Hilma. Stillsamt, så som han brukar göra filmer. Dock känns filmen något platt, då det sker en upptrappning först efter halva filmen. Ett relationsdrama på ett sätt, med vackert foto och duktiga skådespelare.

Hilma var en visionär, teosof och har blivit en feministisk ikon i samtiden. Det har Lasse Hallström lyckats förmedla i filmen. Hilma af Klint har blivit väldigt uppmärksammad efter sin död och är förutom filmen aktuell med en utställning på Moderna Museét i Stockholm.

Hilma
Regi: Hasse Hallström 
Skådespelare: Lena Olin, Tora Hallström, Cathrine Chalk, Lily Cole och Adam Lundgren

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV